characters characters

La ce varsta este bine sa inceapa copiii scoala

04 iunie 2018    |   5118 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

la ce varsta ar trebui copiii sa inceapa scoala
Cand sunt copiii pregatiti sa inceapa scoala? Care este cea mai adecvata varsta pentru inceperea scolii si care sunt consecintele daca cei mici incep scoala prea devreme? Iata ce spun studiile despre acest subiect.

Este bine sa afli mai multe si despre:

Ce invata copiii cand se joaca


De ce este bine sa il lasi pe copil sa se joace pe afara


La ce varste incep copiii scoala in alte tari din Europa


In Anglia, Scotia, Tara Galilor si Tarile de Jos, copiii incep scoala la varsta de 5 ani, insa in cele mai multe tari, varsta de incepere a scolii este de 6 ani (precum in Franta, Germania, Irlanda, Spania, Portugalia). In Finlanda, copiii incep scoala la 7 ani. Statisticile arata ca in multe tari in care copiii incep scoala la varste mai mari, rezultatele lor scolare sunt mai bune decat in tarile in care copiii incep scoala la varste mici. In multe tari europene tendinta este ca scoala sa inceapa la varste din ce in ce mai timpurii, scazand astfel timpul pe care copiii il au pentru joaca. Dar studii internationale arata ca dezvoltarea copiilor este avantajata de inceperea tarzie a scolii, mai ales cand vine vorba de alfabetizare.


In tarile in care copiii incep scoala la varste mici, exista o presiune ridicata pentru ca cei mici sa invete sa citeasca, sa scrie si sa rezolve calcule matematice. In Anglia, au fost introduse si teste pentru copiii de 4 ani, care sunt evaluati astfel imediat dupa inceperea scolii. Astfel, copiii care incep scoala devreme pot fi etichetati ca ramasi in urma daca nu au invatat sa citeasca la varste la care alti copiii inca nu au inceput scoala.


Pe de alta parte, studiile asupra dezvoltarii copiilor arata ca joaca este esentiala pentru copii, iar invatarea formala a literelor si cifrelor la varste mici poate avea consecinte negative asupra lor.

De ce este joaca importanta in dezvoltarea copiilor


Joaca este considerata un mecanism central in invatare. Joaca stimuleaza dezvoltarea cerebrala, in special in zona cortexului frontal, zona din creier responsabila cu functiile superioare (controlul impulsurilor, gandire abstracta).


Alte studii arata ca invatarea si motivatia copiilor sunt superioare atunci cand sunt implicati in jocuri, in comparatie cu abordarile formale de predare.


Joaca ii ajuta pe copii sa isi dezvolte capacitatea de reprezentare mintala, care este esentiala in dezvoltarea limbajului. Iar joaca sociala, fizica sau de constructie, copiii isi exerseaza abilitatile socio-emotionale si autocontrolul, dar si abilitatile spatiale. Toate acestea sunt importante in invatare, dar si in fericirea copiilor pe termen lung.


Studiile arata ca o copilarie in care copiii se joaca mult are efecte benefice pe termen lung. Copiii de clasa sasea care in timpul gradinitei au fost educati intr-o maniera formala si academica au avut rezultate mai scazute decat copiii de clasa sasea care au fost inscrisi la gradinite in care invatarea a fost bazata pe joaca. Alte studii realizate in Noua Zeelanda au comparat copiii care au invatat sa citeasca la varsta de 5 ani cu cei care au inceput sa invete sa citeasca la 7 ani. Pana la 11 ani, nu mai exista nicio diferenta intre abilitatile lor de citit, insa copiii care au invatat sa citeasca la 5 ani au avut o atitudine mai negativa fata de lectura si au avut un nivel mai scazut de intelgere a textelor decat copiii care au inceput sa citeasca la 7 ani.

Sursa: TheConversation.com


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu