characters characters

„Asa da, asa nu”: cum il ajuti pe copil sa aiba rezultate scolare bune pe termen lung

01 octombrie 2014    |   1915 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

Daca pana in prezent se stia ca implicarea parintilor conteaza foarte mult in performantele scolare ale copiilor, cercetatorii din SUA au aratat recent ca aceasta teorie trebuie revizuita.


Analizand peste 25 000 de studii care acopera trei decenii, cercetatorii au descoperit ca pentru rezultate scolare bune, nu conteaza cat de mult sunt supravegheati elevii de catre parinti in timp ce isi fac temele, cat de implicati sunt parintii in viata de elev, cat fac voluntariat la scoala sau in cat de stranse relatii se afla cu profesorii.

Citeste despre cum e bine sa abordezi temele in Ghidul Temelor pentru acasa.


Si totusi, ce anume conteaza? “Ingredientul de baza este a comunica elevilor valoarea pe care scoala o are in sine, mesajul pe care parintii il transmit copiilor cat mai devreme in dezvoltarea lor. “

“Copiii au nevoie de un mediu in care sa se simta in siguranta, acasa si sa fie incurajati sa isi caute singuri succesul in afara lui si la scoala.” sustin cercetatorii.


Iata care sunt domeniile asupra carora parintii trebuie sa se concentreze:

  • o atitudine pozitiva: eliminarea anxietatii cu privire la scoala si incurajarea copilului sa descopere acest mediu nou ca fiind ceva interesant;
  • sanatatea: promovarea unui stil de viata cat mai sanatos;
  • relatii satisfacatoare: promovarea unor valori precum prietenie, onestitate, curaj, incredere, stima de sine si optimism;
  • procesul de luare a deciziilor: a lua deciziile cele mai potrivite dupa ce au fost analizate costurile si beneficiile;
  • invatarea eficienta: gasirea echilibrului intre placere si efort;
  • organizarea eficienta: atat a spatiului, a timpului, cat si a propriei minti;

Cercetatorii americani mai spun ca scolarii trebuie invatati sa priveasca diferit procesul de invatare si propria lor evolutie Acestia recomanda incurajararea expresiilor“Inca nu am invatat notiunea aceasta.”, “Nu ma descurc inca sa fac singur acest exercitiu.” atunci cand copiii intampina dificultati in invatare. Astfel, acestia isi constientizeaza dificultatile, dar invata sa le vada ca pe ceva ce poate fi depasit.


Alte aspecte importante sunt: programul de somn al copilului, lectura in familie si timpul de calitate petrecut de copil impreuna cu parintele lui.


Sursa: Independent.co.uk


Tu ce recomandari, dintre cele mentionate mai sus, pui in practica in relatia cu copilul tau?


Citeste si:
Studiul TALIS: Majoritatea profesorilor nu se simt apreciati in societate
Profilul profesorului din Romania: Studiul TALIS

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu