characters characters

Sapte lucruri pe care le poti face cand copilul e furios

Propus de: SuntParinte.ro   |   11 iunie 2013    |   3689 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Care e prima reactie pe care o ai atunci cand copilul tau se infurie? Majoritatea parintilor raspund cu aceeasi moneda: se infurie si ei. Altii cauta solutii de moment. Care sunt recomandarile specialistilor in astfel de situatii? Iata sapte lucruri pe care le poti face cand copilul tau se infurie:




1) Evita sa stai in preajma lui.
Recomandat este sa te indepartezi de el si sa nu ii acorzi atentie. Cu cat ii adresezi mai multe intrebari si te concentrezi pe “nervii” lui, cu atat reactiile lui vor fi mai explozive. Ignorand pe cat se poate furia lui, accesul sau comportamental va fi mai redus ca durata.

2) Evita sa reactionezi la propriile emotii. Este posibil sa te enervezi si tu daca observi furia copilului tau, mai ales daca se comporta “obraznic”. Cauta sa te implici in alte activitati care sa te relaxeze si sa iti ofere timp pentru a intelege care sunt motivele ce stau la baza reactiilor lui.  “Voi raspunde logic la ceea ce i se intampla, si nu emotional. Voi incerca sa inteleg logica din spatele furiei lui”. In plus, aminteste-ti ca, atunci cand esti nervos, nu iti trece cu una cu doua. Daca tu ai nevoie de timp, si copilul tau va pretinde acelasi lucru: sa il lasi sa se linisteasca.

3) Evita sa sari direct la concluzii. Atat emotiile pozitive, cat si cele negative trebuie traite de copil, fiindca asa va ajunge sa se cunoasca pe sine. “Un copil nu are voie sa fie suparat” e o afirmatie nerealista.. Fiecare persoana trece prin momente in care e bine sa fie lasat sa se descarce. Dupa ce se va linisti, vei putea comunica cu el si ii vei putea intelege motivele pe care le-a avut pentru a reactiona asa cum a facut-o.

4) A incerca sa vorbesti rational cu un copil atunci cand e nervos e o solutie care nu da rezultate. Pana si tie ti se intampla sa te infurii si stii foarte bine ca nu e o solutie buna ca cei din jur sa te asalteze cu intrebari despre “ce-ai patit”. Motive si explicatii logice s-ar putea sa nu gasesti pe moment, de aceea e recomandat sa iti “traiesti” momentul de furie, dupa care, atunci cand te-ai linistit, sa cauti o solutie problemei si sa discuti despre ce s-a intamplat.

5) Evita sa aplici pedepse copilului atunci cand este nervos. Tot ceea ce vei obtine daca reactionezi in mod contrar sunt niste eruptii de comportament care vor inrautati situatia. Aminteste-ti o propozitie cu mult adevar: toate la timpul lor.
 

6) Cauta sa discuti cu copilul tau dupa ce a trecut “furtuna”. In astfel de momente poti afla ce anume l-a deranjat si poti critica modul in care s-a comportat. De asemenea, acum ii poti oferi solutii de comportament pentru situatii viitoare in care se va simti la fel.

7) Nu pierde din vedere scopul si obiectivele tale ca parinte. Mereu intreaba-te “care este scopul final?”. Una dintre sarcinile noastre ca parinti este de a le arata copiilor nostri modalitati adecvate si “sanatoase” de a se comporta si de a rezolva problemele cu care se confrunta. Nu este important doar sa ne disciplinam copiii, ci si sa ii invatam si sa ii ghidam in viata.

Rabdarea, intelegerea, respectarea sentimentelor celuilalt si timpul sunt elementele cheie pentru a-l ajuta pe copil sa isi gestioneze furia. Tu cat de frecvent le utilizezi?

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • clarissa33_sp
    clarissa33_sp    14.06.2013 - 15:12
    Cred ca cel mai important este sa ii dai voie copilului sa fie furios. Multi parinti confunda furia copilului cu obraznicia psi il pedepsesc pe copil pentru ca si-a manifestat "nervii". Intr-adevar, unele comportamente ale copiilor cand sunt furiosi pot fi nepotrivite, dar este datoria parintilor sa ii invete pe copii sa isi exprime furia intr-o maniera adecvata. Si mai ales sa o controleze.

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce este necesara tristetea
    De ce este necesara tristetea
    06 noiembrie 2024   

    Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

  • Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
    Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
    16 octombrie 2024   

    Pentru unii copii, mesele luate in familie sau zgomotul din clasa pot insemna o adevarata tortura. Misofonia este fenomenul in care sunete mici, repetitive precum mancatul sau respiratul pot sa fie extrem de deranjante si imposibil de ignorant. Deranjul auditiv este insotit intodeauna de a reactie emotionala puternica.

Mai multe