Responsabilitatea la copii
Poveste terapeutica pentru copii responsabili
Responsabilitatea se construieste treptat, de la cele mai mici varste. Strans legata de independenta, responsabilitatea ii ajuta pe copii sa devina adulti fericiti si capabili sa se descurce singuri.
Poti sa il incurajezi pe copil sa fie mai responsabil citindu-i o poveste.
„Cunoasteti povestea celor 5 pui de gaina? Nu demult, in ograda bunicilor traiau cinci pui de gaina impreuna cu parintii lor. Intr-o dimineata puii s-au trezit foarte infometati mai ales ca la cina, cu o seara inainte nu mancasera prea mult.
Primul puiut nici n-a deschis bine ochii ca deja a inceput sa murmure:
- Mor de foame, mi-as dori sa apara acuma un vierme mare in fata mea sa il pot manca. Ce satul m-as simti dupa si ce bine mi-as potoli foamea!
Puiul astepta si astepta sa apara un vierme sau orice altceva de mancare, dar nu aparea nimic. Iar foamea lui crestea din ce in ce mai mult.
Al doilea puiut, la fel de infometat, incepu sa se planga si el:
- Mi-as dori sa apara o rama mare si gustoasa. As manca-o pe toata intr-o clipita!, gandi puiul in timp ce statea si se uita spre pamant in speranta ca de undeva, va aparea o rama.
Al treilea pui, infometat si el, inceput sa piuie:
- Piu-piu, ce bine ar fi daca ar veni stapanul si ne-ar arunca niste graunte! Asa bune ar fi niste boabe de porumb sau de ovaz sau de grau! Asa ca al treilea pui se hotari sa astepte sa vina fermierul sa ii hraneasca.
- Sau daca ar veni stapana si ne-ar mai da putin din mancarea speciala pe care ne-a dat aseara!, piui si al patrulea fratior, dupa ce se aseza langa cel de-al treilea, decis sa astepte.
Auzind atata vorbarie despre mancaruri apetisante, ultimul pui aproape ca lesina de pofta.
Cocosul-tata, de dincolo de poarta ii striga langa el pe puii plangaciosi:
- Cum v-ati trezit, ati si inceput sa va plangeti ca va este foame. Ia sa-mi spuneti voi, ce fac eu si mama voastra imediat ce ne trezim?
- Pai, mergeti in gradina, raspunsera in cor puiutii.
- Asa este. Daca vreti sa nu muriti de foame, urmati-ne in gradina, invatati sa va folositi ghearele si ciocul pentru a cauta hrana in pamant. Asa, nu va trebui sa asteptati pe nimeni sa vina sa va hraneasca!
Din acea zi, puiutii dadeau fuga in gradina de cum se trezeau. Niciunul dintre ei nu s-a mai plans ca moare de foame. Ei au invatat ca de cele mai multe ori, daca au nevoie de ceva, este bine sa invete sa obtina acel lucru ei insisi.”
De ce este utila aceasta poveste? Fiindca il incurajeaza pe copil sa devina independent, sa se bazeze mai mult pe propria persoana, sa aiba incredere in gandirea proprie si sa isi asume responsabilitatea pentru ceea ce face, gandeste si simte. De asemenea, il va ajuta sa observe ce anume fac alte persoane pentru a avea succes si pentru a-si atinge obiectivele.
Dupa lectura acestei povesti, poti continua discutia cu copilul tau:
- intreaba-l daca au existat situatii in care si el si-a dorit ceva anume, dar nu a facut nimic pentru a obtine, ci a asteptat ca altii sa faca pentru el.
- vorbeste cu el despre lucrurile pe care le poate face singur pentru a-si implini nevoile si care sunt lucrurile pe care inca nu le poate face singur. De exemplu, daca ii este foame si tu nu esti inca acasa, isi poate face un sandvis, dar nu poate gati singur o ciorba.
- intreaba-l pe copil care crede ca sunt avantajele celor care pot sa obtina singuri ce isi doresc si nu asteapta ca cei din jur sa faca acest lucru pentru ei.
Tu cum il inveti pe copilul tau sa fie responsabil?
Poveste adaptata dupa „Look after yourself” in 101 Healing Stories for Children and Teens, George W. Burns.
*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/sabophotography/15253380007
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Hiper independenta - ce inseamna si cum apare inca din copilarie
Hiper independenta inseamna determinarea deseori exagerata a unei persoane de a fi independent intru totul, chiar si atunci cand ar fi cazul sa accepte ajutorul sau sprijinul celor din jur.
-
Cand parintii corecteaza excesiv greselile copiilor
Nu e deloc usor sa iti privesti copilul facand greseli. Ne dorim ce e mai bun pentru ei si am vrea cumva sa ii ferim de orice este gresit sau chiar "imperfect".
-
De ce copiii care primesc totul risca sa esueze la maturitate
Atunci cand oferim totul copiilor, oferim cu siguranta o multime de avantaje, insa nu garantam succesul pe termen lung, chiar daca aceasta este intentia.
Comentează: