characters characters

Bunicii si rolul lor in educatia copiilor

Propus de: Diana Apopi   |   29 aprilie 2009    |   6954 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

bunici si bebelus
Parintii nostri - bunicii copilului nostru sunt persoane care ne-au ajutat si care ne ajuta in continuare foarte mult in cresterea copilului. Bunicii sunt persoane care au trecut prin experienta de a ingriji un copil si stiu de ce are acesta nevoie. Relatia cu ei trebuie construita inca de la inceput.

Copilul poate vedea in bunici aliati pe timp de joaca; atunci cand tu ii certi pot cauta la ei refugiul de care au nevoie. Bunicii sunt persoanele in varsta care au tot timpul din lume sa stea sa comunice cu copilul tau, sa-l asculte si sa-i dea sfaturi, sa-i impartaseasca din experienta lor de viata si sa se joace cu ei.

Daca vorbim din punct de vedere evolutionist, al dezvoltarii umane putem spune ca exista doua concepte mari care sunt similare prin denumire dar difera ca semnificatie: parenting (procesul de crestere al copilului) si cresterea copilului in termenii limbii noastre. Parentingul este procesul la care ia parte numai parintele. Doar el este cel care poate sa-i ofere copilului ceea ce are nevoie inca din primele zile de viata: siguranta, atasament, iubire paterna. In schimb, la procesul de crestere al copilului pot sa participe mai multe persoane care sa favorizeze sau sa faciliteze dezvoltarea copilului. Spre exemplu, a duce copilul la gradinita dimineata este o actiune pe care o poate face atat mama sau tatal, dar la fel de bine s-ar descurca si bunicul sau fratele unuia dintre parinti. La procesul de crestere iau parte toti cei din jurul familiei, iar bunicii sunt o sursa incontesatabila de ajutor din acest punct de vedere. Ei au timpul necesar pentru a sta alaturi de copil, pentru a-l ajuta la teme sau a-l supraveghea.

Cat de apropiata ar trebui sa fie aceasta relatie? Bunicii pot sa ajute la cresterea copiilor, dar nu pot lua locul parintilor. Daca bunicii locuiesc la sat este un motiv in plus sa-ti duci copilul la ei. La tara este locul cel mai frumos pentru a copilari, iar cele mai placute amintiri se leaga fie de un animal din curtea bunicilor, fie de un copac, copiii de pe ulita sau jocurile prin fan si iarba proaspat cosita. Atunci cand sunt alaturi de bunici, copiii pot sa-si dea frau imaginatiei si sa refaca universul descoperit in povestile citite sau in legendele auzite.

In loc de incheiere
Bunicii se pot implica in cresterea copilului tau si pot deveni o sursa de ajutor la care poate nu te-ai gandit atat de serios pana acum. Alaturi de ei, copilul invata o multime de lucruri, primeste sfaturi si asculta legende; povesti ce vor deveni povestile copilariei lui.

Ce rol au bunicii in cresterea si educatia copilului? Cum te ajuta ei?





Autor: Diana Mariana Apopi
Facultatea de Psihologie, Cluj-Napoca
Pasionata de Psihologia Dezvoltarii si de universul copiilor.
Experienta in domeniul educational prin absolvirea liceului pedagogic dar si prin practica din timpul anilor de facultate la centre de plasament, centre maternale.
Interesata de politici educationale si reforme in sistemul de invatamant actual.


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/jm_photos/2058024680

Comentează:
6 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    Tris    30.10.2012 - 12:51
    Adelina are in mare parte dreptate. In ceea ce priveste categoria bunicilor ai caror copii au facut la randul lor copii destul de tarziu si automat intra in categoria bunicilor foarte in varsta (70 de ani) sa recunoastem ca -nu din vina lor, desigur- au si probleme de sanatate, si cu memoria...sunt bunicii despre care putem sa ne declaram multumiti ca sunt in stare sa se ingrijeasca pe ei, dar sa le mai ceri si sa se ocupe de un copil !Te poti baza cu adevarat pe bunicii aflati uneva intre 55-65 de ani (daca sunt pensionari), cu gandire sanatoasa,adaptata modului si ritmului de viata actual...altfel...din proprie experienta spun, nu e recomandabil!Iar la lectii... hai sa fim seriosi!
  • Utilizator Anonim
    adelina    29.10.2012 - 11:48
    Sunteti plini de clisee. Bunicii actuali, adica parintii generatiei de dupa 85, nu sunt ca bunicii dinainte. In primul rand, parintii nostri nu ne-au crescut pe noi, ne-au crescut bunicii. Deci cum ar putea sti parintii nostri cum sa creasca un copil, daca nici de al lor nu s-au ocupat?.
    In al doilea rand: nu mai idealizati imaginea bunicilor. Nu mai e ca acum 20 de ani. Bunicii nu mai sunt pensionari, inca lucreaza, sunt stresati. Nu au timp de cresterea unui copil. Singurii bunici care au timp sunt cei ai persoanelor care au copii dupa varsta de 40 de ani... asta daca bunicii respectivi au avut si ei copii tarziu.
  • Utilizator Anonim
    elena rosu-matei    24.02.2012 - 20:26
    Ca invatatoare cu o vechime de peste 30 de ani,si ca mama a doi copii care au varste aproape cat vechimea mea in invatamant,pot sa spun ca am observat de-a lungul timpului ,ca acei copii in a caror educatie s-a implicat si un bunic,au un spirit analitic mult mai dezvoltat decat ceilalti,mai pe romaneste,intai analizeaza si apoi actioneaza.Concluzia este ca daca exista bunici care vor sa se implice,trebuie sa-i lasati sa faca acest lucru!
  • ela52_sp
    ela52_sp    10.11.2011 - 07:13
    "Bunicii sunt acei oameni buni pe care parintii nostri nu-i lasa sa ne iubeasca atat cat vor ei"- Adrian Paunescu, Poezii cu un singur punct
  • Utilizator Anonim
    iulia    18.01.2011 - 21:35
    Foarte dragut concursul si nepotica mea s-a inscris si toata familia si-a facut cont sa o voteze.
  • Utilizator Anonim
    Elvira    17.01.2011 - 08:45
    Tatal meu este fenomenal, le face toate poftele nepoteilor insa pastreaza si un pic de severitate. Zilele trecute s au inscris la un concurs organizat de biotics pentru ca marele premiu este o excursie la disney, iar tata s-a inscris separat pentru ca ar vrea sa i se publice povestea. Uneori simt ca am 3 copii nu 2.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe