characters characters

Cum sa iti pastrezi calmul si flexibilitatea cand copilul iti testeaza limitele

Propus de: Anca Popa   |   21 august 2013    |   3349 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

Copiii invata despre ei insisi prin felul in care comunicam cu ei si prin scopul si atentia pe care o atribuim propriilor noastre ganduri, comportamente, si experiente senzoriale. A da dovada de flexibilitate si adaptabilitate este una dintre cele mai mari provocari cu care se poate confrunta un parinte pentru ca presupune abilitatea de a inhiba comportamentele impulsive si gandurile automate, in timp ce mintea trebuie sa jongleze cu diferite procese, idei, sentimente si instincte ca sa gaseasca raspunsuri mature si empatice.


Flexibilitatea ne ofera oportunitatea de a invata cum sa raspundem unei situatii numai dupa ce am luat in calcul si punctul de vedere al celuilalt - in cazul nostru, al copilului. Cand devenim parinti, luam cu noi si propriile rani din copilarie, iar situatiile prin care trecem uneori cu copiii nostri in mod sigur vor lovi aceste coarde sensibile. Cand suntem flexibili, putem alege in mod constient ce fel de exemplu vrem sa-i oferim prin felul in care-i vorbim, prin tonul pe care-l adoptam, prin valorile pe care le sustinem si prin comportamentele pe care le afisam. Este de la sine inteles ca nu avem cum sa ne asteptam, de exemplu, ca un copil sa dea dovada de calm si intelegere cand noi insine tipam, trantim, amenintam sau ne pierdem cumpatul.

De multe ori ni se intampla, din graba, oboseala sau obisnuinta, sa nu vedem altceva decat ce este la suprafata: vedem ce face un copil, fara insa a cauta si motivele pentru care exista acel comportament. Cand incepem sa sapam mai adanc, catre nivelul experientelor interne ale copilului, descoperim un nou univers - o lume a emotiilor, a amintirilor si a gandurilor, o lume despre care daca incepem sa comunicam cu copilul, il vom inarma cu cele mai importante instrumente pe care le poate avea in procesul descoperirii si dezvoltarii de sine.

Iata ce poti face sa iti controlezi furia in astfel de situatii:


- Invata sa identifici semnalele fiziologice ale furiei inainte ca aceasta sa puna stapanire pe tine: bataile rapide ale inimii, crampe, tremurat, inrositul fetei, scrasnitul din dinti, dureri de cap, etc. Identificarea din timp a acestor semnale iti va da prilejul sa decizi, cu mai multa luciditate, sa nu reactionezi impulsiv.

- Nu uita sa respiri profund, cu intentia de a te relaxa si inarmata cu multa rabdare. Chiar daca situatia cere interventia ta imediata, tot este necesar sa respiri. Respiratul adanc opreste raspunsul fiziologic in fata stresului si iti ajuta mintea sa se limpezeasca.

- Schimba-ti gandurile. In loc sa zici "Face asta doar ca sa ma supere", zi "Ea este copilul si eu sunt mama. Dintre noi doua, eu sunt persoana responsabila si deci trebuie sa ofer un model", sau in loc sa gandesti "Trebuie sa ma asculte pentru ca eu stiu mai bine", gandeste "Cum pot face sa obtin cooperarea lui? Unde este sursa neintelegerii si cum poate fi rezolvata?".

- Incearca sa vezi lucrurile si din perspectiva copilului. Daca nu vrei sa renunti la ideea ca ai dreptate si el nu, inseamna ca esti deja intr-o stare mentala favorabila certii. Nu strica sa iti aduci aminte ca micutul tau isi exprima propriile nevoi asa cum stie el mai bine.

Pentru a evita conflictele si momentele neplacute, este important sa gasesti resurse si modalitati de a-ti pastra calmul in situatii diferite si de a invata sa privesti lucrurile nu doar din perspectiva ta. Tu cum reusesti sa iti pastrezi flexibilitatea in relatia cu copilul tau?



Anca Popa 

Psiholog si psihoterapeut, lucrez in special cu cupluri, familii, copii si parinti dornici sa isi ajute copiii care trec prin perioade dificle sau care pur si simplu sunt interesati sa optimizeze relatia pe care o au cu acestia.

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    Steluta    18.11.2013 - 13:28
    multumesc pt aceste sfaturi!

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe