Mama tigru sau cum isi cresc parintii chinezi copiii
Ideea de mama “tigru” a inceput sa fie vehiculata, dezbatuta, criticata si descrisa in presa la scurt timp dupa ce Amy Chua, profesoara la Universitatea Yale si mama a doua fete, a publicat memoriile “Imnul de lupta al mamei tigru” (Battle Hymn of the Tiger Mother). “Imnul de lupta” prezinta felul in care parintii chinezi traditionali isi educa fiii si fiicele, in contrast puternic cu stilul de parenting occidental.
Stereotipul copilului chinez include succesul academic si performante deosebite in domenii precum matematica si muzica. Niciunul dintre aceste lucruri nu ar fi posibile fara o disciplina puternica si fara perseverenta, lucru care devine evident in regulile pe care Amy Chua le prezinta in carte.
Asadar, iata cateva dintre lucrurile pe care fiicele sale nu au avut voie sa le faca in timpul in care au fost eleve:
- sa doarma acasa la o prietena
- sa invite un prieten la joaca sau sa mearga acasa la un prieten pentru a se juca impreuna
- sa joace intr-o piesa de teatru
-sa se planga ca nu au voie sa joace intr-o piesa de teatru
- sa se uite la TV sau sa se joace pe calculator
-sa isi aleaga cursurile extrascolare
- sa aiba alte note decat cele maxime
-sa nu fie primele din clasa la toate materiile cu exceptia educatiei fizice si a teatrului
- sa cante la alt instrument decat pianul si vioara.
Mama tigru povesteste despre momentele in care, fiind dezamagita de performanta fiicelor sale, le numea “gunoaie” si le cerea sa exerseze ore intregi un cantec la pian pana reuseau sa il cante corect. Amy Chua explica aceasta atitudine (pentru majoritatea parintilor occidentali, inacceptabila) prin convingerea ca fiicele ei sunt capabile sa exceleze. “Scopul meu de parinte este sa va pregatesc pentru viitor, nu sa va fac sa ma placeti.” este una dintre replicile sale.
"Parintii chinezi inteleg ca nicio activitate nu este distractiva pana nu te pricepi foarte bine la respectiva activitate. Pentru a te pricepe foarte bine la ceva, trebuie sa muncesti, iar copiii niciodata nu vor sa munceasca, de aceea este esential sa treci peste preferintele lor naturale." mai declara Amy Chua.
Reactiile de revolta ale fiicei sale mai mici fata de practicile sale au determinat-o pe Amy Chua sa isi scrie memoriile, pentru a-si pune ordine in ganduri si pentru a avea o vedere de ansamblu asupra felului in care a ales sa isi creasca copiii.
Criticile aduse acestui stil de parenting sunt ca un copil crescut astfel va deveni conformist, lipsit de creativitate si incapabil sa faca fata esecului. Rezultatele obtinute de Amy Chua contrazic insa aceste argumente, fiica sa mai mica, Lulu, fiind o violonista de succes, iar cea mai mare, Sophia, fiind admisa la Harvard in 2011.
Daca te intrebi ce cred propriile fiice despre aceste tehnici de parenting (orice parinte s-ar intreba acest lucru ), poti citi un articol in limba engleza scris de fiica mai mare a lui Amy Chua. De asemenea, poti citi blogul Sophiei aici: http://tigersophia.blogspot.ro/.
Parerile parintilor asupra acestui stil de parenting variaza de la oripilare si confuzie pana la admiratie. Unii o considera in continuare “nebuna”, altii incep sa se intrebe daca nu cumva cer prea putin de la propriii copii. Cu siguranta insa, toti parintii care cunosc povestea mamei tigru reflecta asupra propriului stil de parenting. Iar acesta este mereu un lucru bun.
Care sunt aspectele pe care le-ai prelua din stilul de parenting al unei mame "tigru"?
*Sursa foto: Telegraph.co.uk
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Complexul salvatorului in rolul de parinte
Persoanele care sufera de ”complexul salvatorului” sunt cele care simt o nevoie acuta de a-ai ajuta pe cei din jur incat adesea se neglijeaza pe ei insisi, ca si cum ar fi misiunea lor sa faca acest lucru.
-
Cum poti intelege mai bine temperamentul copilului
O relatie reusita intre parinte-copil se formeaza in timp si cu efort constant, rabdare si deschidere catre tot ce inseamna nou si provocari.
-
Relatia parinte-copil adult - cum o poti imbunatati
Copilul tau a ajuns deja adult iar relatia dintre voi pare sa fie mai dificila decat inainte? Iata cateva schimbari pe care le poti aduce pentru o relatie armonioasa parinte-copil adult.
Comentează:4 comentarii