characters characters

Tipuri de tati

Propus de: SuntParinte.ro   |   16 noiembrie 2012    |   4686 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

Intr-un articol anterior prezentam o serie de tipuri de mame, intr-o incercare de a rezuma imaginile cele mai frecvente ale mamelor din ziua de azi. Incercam acelasi lucru si pentru taticii care ne citesc, pentru a le da un punct de pornire intr-un exercitiu de reflectie asupra relatiei tata-copil la care ii invitam.


1. Tatal afacerist este cel care se implica mai putin in viata de familie decat in cea profesionala. Intarzie deseori la cina in familie din cauza unor lucruri pe care le mai are de rezolvat la birou. Intreaga familie ii simte lipsa, insa motivatia lui este: ”Lucrez ca sa avem ce sa punem pe masa”.
Recomandare:  Cauta echilibrul intre nevoia de a castiga suficienti bani pentru a-ti sustine familia si nevoia de a petrece timp cu cei dragi. Desi esti convins ca sotia si copiii tai au nevoie in primul rand de sprijin financiar din partea ta, prezenta ta fizica si emotionala in viata lor este esentiala, mai ales daca ai avansat in cariera suficient incat sa nu ai probleme materiale.  

2. Tatal autoritar  pune deseori o bariera intre propria persoana si ceilalti. Pentru el, autoritatea este prioritara, iar respectarea regulilor este principalul criteriu in functie de care reactioneaza in relatia cu copilul. De obicei,  lipsa abilitatilor de exprimare a emotiilor sau teama ca daca nu este suficient de autoritar, copilul va face alegeri gresite pot sta la baza acestei atitudini.”Eu te las, dar hai sa vedem ce zice si tatal tau”, ar spune copilului sotia unui astfel de tatic.
Recomandare: E bine sa ai reguli stabilite clar si sa pretinzi sa fie respectate. Totusi, un copil are nevoie si sa comunice, sa i se explice de ce nu e bine asa cum gandeste el (nu doar pentru ca „Asa zic eu”) si are nevoie de afectiune (da, chiar si din partea tatalui:) ). In caz contrar, risti ca mai tarziu, copilul sa se razvrateasca sau sa se distanteze de tine destul de mult.

3. Tatal de gaşcă se infiltreaza cu usurinta in grupul de prieteni ai copilului, ia parte la jocurile acestora si chiar la activitatile pe care le organizeaza. Este agreat de toti, are umor si stie ”sa se puna in mintea copiilor”.
Recomandare: Totul e bine si frumos, atata timp cat copilul tau te percepe ca pe un tata de gasca, insa care stie sa fie foarte serios si responsabil daca situatia o cere. Uneori e bine sa-ti amintesti ca cel mic are nevoie sa simta ca se afla in preajma unui adult, nu doar langa un prieten.

4. Tatal care "a fost si el copil/adolescent etc." este barbatul care si-a trait din plin viata de adolescent si de celibatar si care poate sa povesteasca copiilor o multime de lucruri din experienta sa. Totusi, nu se focuseaza pe problemele cu care copilul se confrunta si poate fi destul de greu de comunicat cu el deoarece se concentreaza foarte mult pe poveste de tipul „Pe vremea mea...”.
Recomandare: Povestirile din propria copilarie il apropie pe parinte de copil, in conditiile in care nu sunt singura modalitate de comunicare cu acesta. Un copil are nevoie sa fie intrebat, sa i se ceara lamuriri, parerea cu privire la impasul in care se afla, ce anume simte in momentul respectiv. Incearca sa il asculti pe copilul tau si sa gasiti impreuna o solutie adaptata la situatia sa.

5.  Tatal "surd" trece cu vederea majoritatea lucrurilor care ii sunt spuse de catre copii. El se implica prea putin in viata copiilor si este acuzat frecvent ca uita ceea ce i se spune „Dar ti-am spus mai demult despre asta. De ce nu esti atent?” este intrebat frecvent. Spre deosebire de cel afacerist, tatal surd poate fi prezent fizic in viata copilului, dar nu si emotional.
Recomandare: Incearca sa afli motivele pentru care nu reusesti sa te apropii de copil si sa ii acorzi atentia ta. Poate fi vorba de stres, de oboseala sau de pasiuni care iti acapareaza timpul liber si gandurile. In functie de problema care te impiedica sa fii implicat in viata de familie, poti gasi o solutie.

6.  Tatal nou este cel care apare in familie dupa ce a avut loc un divort sau moartea tatalui natural. Acesta deseori tinde sa faca pe plac mereu copiilor pentru a se face acceptat mai repede si a se simti integrat cu o mai mare rapiditate in familie.
Recomandare: Incearca sa fii prietenul copiilor, insa aminteste-ti ca este necesar sa iti asumi si rolul de tata in anumite situatii: atunci cand copilul are nevoie de indrumare sau ajutor, cand vrei sa il inveti despre valori morale, cand se teme de ceva sau cand are un comportament indezirabil.

Desigur, o clasificare de acest fel este doar orientativa, insa, daca esti tata, te poate ajuta sa intelegi cum te percep cei din jur si ce poti schimba in relatia cu copilul tau. Tu ce fel de tata esti? Iar pentru mamicile cititoare, partenerul vostru ce fel de tata este?

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    Anda Leua    05.03.2013 - 20:19
    Tatal fetitei mele nu se incadreaza in tipologia de mai sus. Este un tata dedicat,un mic afacerist care insa gaseste timp pentru copii.Este un tata de gasca in limita intimitatii copilului. Da idei despre un joc dar niciodata nu devine participant impus, doar daca este rugat.Este intotdeauna atent la nevoile copiilor, preocupat de tot ce li se intampla, saritor in orice moment, calm si rabdator. Le poveste cu drag si nostalgie despre perioada copilariei si ii amuza teribil. Stie sa isi arate dragostea nu prin pupici si declaratii, ci prin atitudine si comportament .Ii dau nota 10 si cred ca din partea copiilor are un 10 cu plus.Este taticul perfect la care multi copii doar viseaza.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe