characters characters

Dificultatile care apar in relatia bunici-parinti-copil

Propus de: SuntParinte.ro   |   27 septembrie 2011    |   9918 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Dificultatile care apar in relatia bunici-parinti-copilSi bunicii fac greseli, chiar daca am putea spune ca ei deja detin numeroase secrete ale modului in care ar fi bine sa ne traim viata. In relatia parinte-bunic-copil pot sa apara de-a lungul timpului numeroase dificultati.

Comportamente nepotrivite ale bunicilor fata de propriii copii, acum parinti la randul lor


1. Nu acorda incredere parintelui cu privire la ingrijirea si educatia pe care o ofera nepotului. De nenumarate ori apar neplaceri si discutii fiindca parintii copilului nu par a fi foarte responsabili in cresterea si educarea propriului copil, astfel ca bunicii simt nevoia sa se implice cat se poate de mult pentru a remedia aceste neajunsuri. Mereu verifica ceea ce fac parintii, suna inca o data medicul pentru a se asigura ca a fost facuta programarea, se uita peste cosul de cumparaturi si compara cele cumparate cu lista proprie pentru a atrage atentia daca s-a uitat ceva, verifica vesela folosita de cel mic pentru a identifica potentialii microbi fiindca n-a fost bine spalata etc.
Recomandare: Comunicarea sta la baza relatiei dintre tine si parintele tau. Incearca sa ii explici care sunt motivele pentru care ai stabilit anumite reguli, care sunt avantajele lor, ce il invata pe copil etc. S-ar putea ca uneori lucrurile sa nu iasa prea bine, s-ar putea sa existe greseli de ambele parti, insa in orice familie au loc astfel de intamplari. Important este ca reactia ta sa nu fie una agresiva, ci rationala.  Asigura-i pe bunici de faptul ca vei apela mereu la ei atunci cand ai nevoie de ajutor, in acest fel recunoscandu-le autoritatea, experienta si modul in care te-au educat pana acum.

2. Atrag mereu atentia ca ceva nu a fost bine facut. Si acest lucru se intampla deoarece fiecare persoana are stilul propriu de a actiona. Chiar daca ne referim la a gati, a face curatenie, a coase, a merge la cumparaturi, a pregati copilul pentru scoala, a petrece timp cu el etc. Uneori bunicii sunt cei care nu accepta schimbarile pe care le aduce noua generatie fiindca orice noutate inseamna un risc de a te avanta spre ceva ce nu cunosti. Si e mult mai convenabil sa faci ceea ce erai obisnuit sa faci pana acum fiindca stiai ca e bine.
Recomandare: Discutati cu parintii vostri despre faptul ca fiecare parinte, atunci cand isi asuma pentru prima data acest rol, intampina dificultati. Nimeni nu se naste invatat, cu totii invatam fie de la altii, fie din experienta ori din greseli. Iar ca sa invatam din greseli, uneori este bine sa fim lasati sa le facem.

3. Cearta parintii de fata cu nepotul pentru ca au luat o decizie gresita la un moment dat. Se intampla de multe ori sa existe certuri si contraziceri intre bunici si copiii lor, in prezenta nepotilor, pe diferite teme. O greseala destul de mare este ca toate discutiile sa se poarte de fata cu cei mici. Autoritatea parintilor este subminata de catre bunici, iar nepotii percep un mesaj gresit: persoanele cu cea mai mare putere sunt bunicii, fiindca ei stiu sa se impuna, ei sunt autoritari, stiu mai multe si parintii lor asculta de ei.
Recomandare: Incercati sa subliniati parintilor vostri faptul ca nu doriti sa purtati discutii in contradictoriu in fata copiilor. Daca doresc sa poarte o discutie in contradictoriu, le poti propune sa faca acest lucru separat. Amana o astfel de discutie daca unul dintre bunici o incepe in prezenta copiilor sau cere copiilor sa va lase cateva momente singuri.

Comportamente nepotrivite ale bunicilor fata de propriii nepoti

1. Incalca cu nepotii regulile stabilite de catre parinti pentru a deveni prietenii copiilor. Aflandu-se pentru prima data in rolul de bunic, nestiind cum ar trebui sa se apropie de cei mici, bunicii ajung sa incalce deseori regulile impuse de parinti pentru a se apropia si a-i transforma pe copii in prietenii lor. De exemplu, ar putea sa nu respecte dorinta parintilor de a-i trimite la culcare la ora 22.00, sa ii lase pe copii sa manance ce isi doresc, iar uneori pot sa elimine cu totul o pedeapsa data de parinte.
Recomandare: Discuta cu bunicii copilului tau despre urmarile pe care le are incalcarea regulilor stabilite de tine. De asemenea, este important sa discuti despre motivele pentru care bunicii au incalcat respectivele reguli: este posibil sa le considere ineficiente, sa nu fie de acord cu ele, sa doreasca sa castige simpatia nepotului sau pur si simplu, sa nu cunoasca regulile stabilite de tine. Poarta aceasta discutie pe un ton calm si relaxat si arata-te deschis la sugestiile bunicilor.

2. Il rasfata pe copil oferindu-i dulciuri sau jucarii, chiar daca nu are neaparat nevoie de ele. Daca bunicii au parte de primul nepot, de obicei il rasfata pe acesta depasind de multe ori limitele. Ii cumpara prea multe haine, prea multe dulciuri, ii gatesc altceva de fiecare data cand cel mic spune ca nu-i place mancarea din ziua respectiva, ii cumpara mereu jucarii si trec de la un joc la altul, chiar daca niciunul nu a fost finalizat.
Recomandare: Aplica niste reguli clare in familia ta si aduna-i pe toti pentru o discutie. Aminteste-i copilului care sunt regulile si vorbeste cu parintii despre modul in care le puteti respecta cu totii. Este important sa discuti cu bunicii copilului tau despre modalitati prin care isi pot manifesta afectiunea fata de nepoti fara “a-i rasfata”: pot petrece mai mult timp impreuna, se pot juca diverse jocuri etc.

Ce alte dificultati intampini in relatia cu bunicii? Copilul tau are o relatie apropiata cu bunicii lui?

Comentează:
5 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    LIA    02.02.2012 - 16:12
    Este adevarat ca un mare psiholog a afirmat ca, odata cu nasterea primului nepot, ar "omori" toti bunicii, dar, asa cum este conceput articolul, bunicii sunt descrisi ca niste Bau-Bau!!Bunicii ca si parintii fac greseli in educarea copilului, dar nu cred ca unii sau altii o fac cu rea intentie.Cand erau copiii mei mici ii invidiam pe cei care aveau bunici care le citeau povesti, se jucau cu copiii, aveau mai multa rabdare cu ei, ii alintau sau ii scoteau la plimbare. Cu toate greselile pe care le fac unii bunici eu cred ca este minunat sa ai unul in preajma copilului. Si, apoi, treaba parintelui este sa fie mai exigent fata de copil!
  • Caciula 2 Ioana
    Caciula 2 Ioana    01.02.2012 - 10:10
    @CRISTINA: Absenta parintelui un timp indelungat de catre copil face ca relatia emotionala cu cei care il ingrijesc, in acest caz bunicii, sa devina foarte puternica. Fetita ta este si ea cu siguranta foarte atasata de bunici, pentru ca a resimtit puternic lipsa mamei. Este posibil ca fetita ta sa fi dorit sa le spuna mama si tata, pentru a compensa cumva dragostea parintilor. Ea are in bunici un model de cuplu parental, si de aceea este dificil acum sa fii aceptata in acest cadru de catre fetita si de catre bunici, care si ei si-au luat rolul de parinti fata de ea. Este o situatie foarte cimplexa din punct de vedere emotional, si a le reprosa toate acestea va duce la crearea de tensiuni suplimentare. Cred ca ar fi bine sa iei lucrurile treptat, si sa iti creezi progresiv locul tau langa copil, cu rabdare, comunicare si afectiune. Pana la urma bunicii i-au oferit caldura familiala fetitei tale, ceea ce este extrem de important pentru dezvoltarea ei. Incearca sa le spui ce simti tu fata de copil, sa petreci din ce in ce mai mult timp cu fetita ta si sa actionezi cu maturitate.
  • Utilizator Anonim
    CRISTINA    30.01.2012 - 09:22
    mi-am lasat fetita cu parintii mei pentru a lucra in strainatate.acum cand vreau sa imi iau copilul langa mine ai mei fac crize de isterie.au facut copilul sa le zica mama si tata si eu sunt vazuta ca o sora mai mar ca ii fac rue.se folosesc de copil pentru interesele proprii si nu tin cont ca ma doare si iifac rau celei mici.SFAT:ORICAT DE GREU V-AR FI NU LASATI COPII SA CREASCA LA BUNICI
  • Utilizator Anonim
    polistef    20.11.2011 - 06:14
    Un salut echipei SuntPărinte!
    Mulţumesc pentru scrisorile primite.
    Sunt bunică de 3 luni şi am o nepoţică foarte drăgălaşă. Fetiţa a venit pe lume după foarte mult timp ,prin operaţie cezariana.Fetiţa este sănătoasă şi este alimentată mixt. Nemulţumirea noastră este că ea este la limita inferioară a greutăţii normale. Acum două săptămâni am vrut să-i dau o liguriţă de suc de măr cu gândul că-i voi da un plus de vitamine, ce i-ar dezvolta apetitul şi o va fortifica...Tătăl copilului ,băiatul meu s-a opus pentru că este prea mică, zic cărţile de specialitate. Însă mi-a dat voie să-i pun în mânuţă o felie de măr cu care Bebiţa se juca şi parcă se bucura de noutatea gustului ...Iată o situaţie posibilă unui confict părinte -bunici care ,din fericire, s-a rezolvat prin cedarea din ambele părţi... Trebuie să gândim că nu deţinem noi ,întotdeauna, adevărul şi că poate greşim din când în când.
    Dragă Ines ,iartă-i pe bunici..o fac din egoism şi din dragoste pentru nepoţi...găseşte momentul şi răbdarea să le explici de ce greşesc...Ei vor să fie iubiţi ! Şi nu uita că bătrânii mai dau în mintea copiilor.
  • Utilizator Anonim
    smochina ines    10.11.2011 - 10:15
    Da, copiii ei au o relatie apropiata cu bunica lor... dar am avut nenumarate discutii cu privire la faptul ca mi se incalca si nu mi se respecta deciziile mele ca parinte... Cred ca intr-un final am ajuns la un consens... poate m-am maturizat eu... nu stiu....dar e adevarat copii mei au asistat la anumite discutii...si au exista, evident , consecinte nu foarte placute.. Copii mei acceptau mai des ce spunea mamaia decat ce spuneam eu.. Toata fermitatea mea era data peste cap de modul evaziv si mijlocitor al bunicii...

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe