Dificultatile care apar in relatia bunici-parinti-copil
Si bunicii fac greseli, chiar daca am putea spune ca ei deja detin numeroase secrete ale modului in care ar fi bine sa ne traim viata. In relatia parinte-bunic-copil pot sa apara de-a lungul timpului numeroase dificultati.
Comportamente nepotrivite ale bunicilor fata de propriii copii, acum parinti la randul lor
Recomandare: Comunicarea sta la baza relatiei dintre tine si parintele tau. Incearca sa ii explici care sunt motivele pentru care ai stabilit anumite reguli, care sunt avantajele lor, ce il invata pe copil etc. S-ar putea ca uneori lucrurile sa nu iasa prea bine, s-ar putea sa existe greseli de ambele parti, insa in orice familie au loc astfel de intamplari. Important este ca reactia ta sa nu fie una agresiva, ci rationala. Asigura-i pe bunici de faptul ca vei apela mereu la ei atunci cand ai nevoie de ajutor, in acest fel recunoscandu-le autoritatea, experienta si modul in care te-au educat pana acum.
2. Atrag mereu atentia ca ceva nu a fost bine facut. Si acest lucru se intampla deoarece fiecare persoana are stilul propriu de a actiona. Chiar daca ne referim la a gati, a face curatenie, a coase, a merge la cumparaturi, a pregati copilul pentru scoala, a petrece timp cu el etc. Uneori bunicii sunt cei care nu accepta schimbarile pe care le aduce noua generatie fiindca orice noutate inseamna un risc de a te avanta spre ceva ce nu cunosti. Si e mult mai convenabil sa faci ceea ce erai obisnuit sa faci pana acum fiindca stiai ca e bine.
Recomandare: Discutati cu parintii vostri despre faptul ca fiecare parinte, atunci cand isi asuma pentru prima data acest rol, intampina dificultati. Nimeni nu se naste invatat, cu totii invatam fie de la altii, fie din experienta ori din greseli. Iar ca sa invatam din greseli, uneori este bine sa fim lasati sa le facem.
3. Cearta parintii de fata cu nepotul pentru ca au luat o decizie gresita la un moment dat. Se intampla de multe ori sa existe certuri si contraziceri intre bunici si copiii lor, in prezenta nepotilor, pe diferite teme. O greseala destul de mare este ca toate discutiile sa se poarte de fata cu cei mici. Autoritatea parintilor este subminata de catre bunici, iar nepotii percep un mesaj gresit: persoanele cu cea mai mare putere sunt bunicii, fiindca ei stiu sa se impuna, ei sunt autoritari, stiu mai multe si parintii lor asculta de ei.
Recomandare: Incercati sa subliniati parintilor vostri faptul ca nu doriti sa purtati discutii in contradictoriu in fata copiilor. Daca doresc sa poarte o discutie in contradictoriu, le poti propune sa faca acest lucru separat. Amana o astfel de discutie daca unul dintre bunici o incepe in prezenta copiilor sau cere copiilor sa va lase cateva momente singuri.
Comportamente nepotrivite ale bunicilor fata de propriii nepoti
Recomandare: Discuta cu bunicii copilului tau despre urmarile pe care le are incalcarea regulilor stabilite de tine. De asemenea, este important sa discuti despre motivele pentru care bunicii au incalcat respectivele reguli: este posibil sa le considere ineficiente, sa nu fie de acord cu ele, sa doreasca sa castige simpatia nepotului sau pur si simplu, sa nu cunoasca regulile stabilite de tine. Poarta aceasta discutie pe un ton calm si relaxat si arata-te deschis la sugestiile bunicilor.
2. Il rasfata pe copil oferindu-i dulciuri sau jucarii, chiar daca nu are neaparat nevoie de ele. Daca bunicii au parte de primul nepot, de obicei il rasfata pe acesta depasind de multe ori limitele. Ii cumpara prea multe haine, prea multe dulciuri, ii gatesc altceva de fiecare data cand cel mic spune ca nu-i place mancarea din ziua respectiva, ii cumpara mereu jucarii si trec de la un joc la altul, chiar daca niciunul nu a fost finalizat.
Recomandare: Aplica niste reguli clare in familia ta si aduna-i pe toti pentru o discutie. Aminteste-i copilului care sunt regulile si vorbeste cu parintii despre modul in care le puteti respecta cu totii. Este important sa discuti cu bunicii copilului tau despre modalitati prin care isi pot manifesta afectiunea fata de nepoti fara “a-i rasfata”: pot petrece mai mult timp impreuna, se pot juca diverse jocuri etc.
Ce alte dificultati intampini in relatia cu bunicii? Copilul tau are o relatie apropiata cu bunicii lui?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum poti intelege mai bine temperamentul copilului
O relatie reusita intre parinte-copil se formeaza in timp si cu efort constant, rabdare si deschidere catre tot ce inseamna nou si provocari.
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
-
Modul in care ii raspunzi la intrebari copilului tau
Modul in care raspunzi copilului la intrebarile pe care ti le adreseaza conteaza foarte mult, nu doar pentru dezvoltarea lui intelectuala, ci si emotionala.
Comentează:5 comentarii
Mulţumesc pentru scrisorile primite.
Sunt bunică de 3 luni şi am o nepoţică foarte drăgălaşă. Fetiţa a venit pe lume după foarte mult timp ,prin operaţie cezariana.Fetiţa este sănătoasă şi este alimentată mixt. Nemulţumirea noastră este că ea este la limita inferioară a greutăţii normale. Acum două săptămâni am vrut să-i dau o liguriţă de suc de măr cu gândul că-i voi da un plus de vitamine, ce i-ar dezvolta apetitul şi o va fortifica...Tătăl copilului ,băiatul meu s-a opus pentru că este prea mică, zic cărţile de specialitate. Însă mi-a dat voie să-i pun în mânuţă o felie de măr cu care Bebiţa se juca şi parcă se bucura de noutatea gustului ...Iată o situaţie posibilă unui confict părinte -bunici care ,din fericire, s-a rezolvat prin cedarea din ambele părţi... Trebuie să gândim că nu deţinem noi ,întotdeauna, adevărul şi că poate greşim din când în când.
Dragă Ines ,iartă-i pe bunici..o fac din egoism şi din dragoste pentru nepoţi...găseşte momentul şi răbdarea să le explici de ce greşesc...Ei vor să fie iubiţi ! Şi nu uita că bătrânii mai dau în mintea copiilor.