Orientarea in padure cu harta si busola
Singuri, in padure si nu se vede nicio poteca. Frunzele fosnesc, in dreapta peisajul arata exact la fel cum arata si in stanga, nu este niciun reper si este tarziu. Mai au doar cateva ore de lumina. Micul grup sta la un loc, in jurul unei harti plina de semne si marcaje ciudate, invartind frenetic o busola. Oare se vor descurca? Copiii invata in cadrul programelor organizate de Academia 1, 61 sa se orienteze in padure, tehnici de suravietuire, sa faca SCUBA diving sau sa schieze. Andrei Samoil fondator si instructor al Academiei 1,61, ne vorbeste despre ce trebuie sa stii ca parinte atunci cand mergi cu copilul in padure si ce este bine sa il inveti pentru situatiile in care va merge fara tine in natura, pentru a te asigura ca este in siguranta.
Atunci cand vorbim despre timp liber, toti cautam experiente memorabile, inedite si amuzante. De multe ori, o plimbare in natura, pe munte sau in padure, singuri sau cu familia, poate fi exact acest gen de experienta. Totusi, pentru a nu fi surprinsi de o turnura nedorita a evenimentelor si plimbarea sa fie memorabila doar intr-un sens pozitiv, este bine sa planificam cu atentie ce urmeaza sa facem si sa luam in calcul cat mai multe scenarii negative. Unii ar spune ca sunt prapastios, dar motivul pentru care am reusit sa ies cu bine din toate situatiile neplacute cu care m-am intalnit a fost faptul ca am intotdeauna cate o solutie pentru fiecare scenariu posibil. Trebuie sa ne punem doar intrebari si sa avem raspunsurile pregatite: Ce fac daca incepe ploaia? Ce fac daca ma ratacesc? Ce variante am sa cer ajutor daca ma lovesc? Cum sa fac sa gasesc drumul bun?
Bagajul minim de supravietuire
Tocmai ca sa am raspunsurile la aceste intrebari, recomand ca niciodata sa nu plecam in natura fara bagajul minim de supravietuire. (Sigur, denumirea suna poate pompos, dar aceasta mica gentuta contine elemente care ne pot rezolva multe probleme.) Nelipsite ar trebui sa fie harta si busola, o folie de supravietuire, un briceag, cateva moduri testate in care putem aprinde focul si o trusa de prim-ajutor, pe langa alte lucruri mai mult sau mai putin optionale.
Totusi, chiar daca avem acest minim bagaj, el in sine nu este suficient. Asa cum spuneam mai sus, trebuie sa ne asiguram ca posedam si cunostintele (schemele, solutiile) pentru a folosi corect trusa de supravietuire. Trebuie sa stim cum se foloseste busola, trebuie sa intelegem ca harta este inutila fara busola (si invers), sa invatam cum se poate construi un adapost de urgenta, cum se poate face focul chiar in conditii de umiditate mare, sau, cel mai important, care este cel mai bun mod in care putem sa cerem ajutor daca avem o problema.
Despre invingerea temerilor – zona de confort
In cei 15 ani de experienta in implementarea atelierelor si programelor noastre de educatie non-formala pentru copii si adulti am observat un lucru foarte interesant. Dezvoltarea personala (cresterea) se produce atunci cand copilul sau adultul este scos din sfera sa de confort si se vede nevoit sa gaseasca solutii, sa se descurce, sa-si faca un plan si sa vizualizeze rezultatul pe care vrea sa il obtina.
Practic, indiferent daca vorbim despre copii sau despre noi - adultii, toti ne-am format o sfera de confort in jurul nostru unde operam mare parte din timp si in care ne simtim bine, in siguranta si protejati. Dezvoltarea, insa, se produce predominant cand iesim din sfera de confort, cand suntem suficient de motivati si concentrati sa gasim solutii de a reveni la starea noastra de siguranta. Astfel, asa cum incepem sa invatam doar cu cateva zile inaintea unui examen (care se apropie si ne scoate din sfera de confort) sau asa cum nu ne gandim cum se repara masina sau calculatorul decat atunci cand ne lasa balta cand ne este lumea mai draga, de fiecare data trebuie sa apara un element exterior care sa ne scoata din zona noastra de siguranta. Singuri, prin puterile noastre, ne este foarte greu sa iesim din aceasta sfera chiar daca suntem constienti ca oricand ar putea aparea un astfel de eveniment mai putin placut (cel putin la inceput). Astfel, cel mai important lucru pe care trebuie sa il avem cu noi in trusa de supravituire este o minte lucida si obisnuita sa gandeasca solutii si scheme pentru a rezolva cu succes situatiile neprevazute.
Cum il inveti pe copil sa se orienteze in padure cu harta si busola
Programul Academia 1,61 porneste exact de la acest principiu si isi propune dezvoltarea personala a participantilor, scotandu-i din sfera de confort (intr-un mod placut) prin activitati si turism de aventura. Practic, incercam sa cream programe in care participantii sa se simta pe picioarele lor, sa simta ca nu sunt supravegheati (desi sunt intotdeauna monitorizati) si sa inteleaga ca ei sunt singurii responsabili pentru reusita sau esecul lor, ajungand sa se implice si sa se confrunte direct si practic cu probleme reale.
In cazul grupului de copii de la inceputul articolului, inainte sa plece pe traseu, un formator le-a explicat rabdator ca primul pas in a se orienta este pozitionarea corecta a hartii in raport cu terenul. Pentru asta, nordul indicat pe harta va trebui sa coincida cu nordul geografic aratat de busola. Apoi, spunea formatorul, este important sa stim unde suntem si unde vrem sa ajungem. Acum, daca avem aceste elemente, este aproape imposibil sa ne mai ratacim. Observand corect pe harta de unde plecam si unde vrem sa ajungem ne stabilim drumul, identificam poteca sau azimutul (directia exprimata in grade pe busola) pe care vrem sa mergem si nu mai avem decat sa urmam directia aleasa si periodic sa confirmam ca suntem pe drumul cel bun.
Grupul de la inceputul articolului, pierdut in padure, a fost atent la instructaj, a inteles cum se folosesc impreuna harta si busola. Copiii au gasit singuri solutia corecta doar aplicand ce au invatat. Acum stiu, sau macar intuiesc ca sunt independenti si mult mai puternici decat acum cateva ore. Undeva in spatele lor, ascuns dupa un copac gros, un instructor transmite razand prin statie ca sunt pe drumul cel bun si mai au cateva minute pana la sosire.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Activitati de vara pentru sanatatea emotionala
Vara este anotimpul ideal pentru a te conecta cu natura si pentru a-ti reincarca bateriile de energie si bunastare emotionala.
-
Intrebari care te ajuta sa organizezi vacanta de vara a copilului
Cum poti gasi inspiratie pentru inca o luna de vacanta de vara a copilului tau? Iata cateva intrebari care te pot ajuta sa descoperi cateva directii de actiune.
-
Vacanta de vara a adolescentilor - recomandari
desea adolescentii se plang pentru ca se plictisesc in vacante, nu stiu ce sa faca, nimic pare sa nu ii multumeasca sau sa le fie pe plac si ajung sa doarma pana la ora pranzului si sa petreaca prea mult timp in fata televizorului, telefonului sau calculatorului.
Adauga tu primul comentariu: