Tehnici de invatare accelerata
Timpul petrecut realizand temele pentru acasa si invatand creste o data cu varsta copilului. Din fericire, si capacitatea sa de a descoperi noi metode de invatare creste. Citeste mai departe despre cateva dintre tehnicile de invatare accelerata – nu iti promit ca iti transforma copilul intr-un geniu, dar ii pot face activitatea de invatare mai usoara.
1. Cere-i copilului sa explice si altei persoane ceea ce a invatat. Studiile spun ca, o data la 30 de minute de studiu poate lua o mica pauza in care sa incerce sa explice cuiva ceea ce tocmai a invatat. In acest mod, se poate corecta si isi poate completa informatiile.
2. Recomanda-i sa puna intrebari. Inteligenta creste prin curiozitate. Formuland intrebari, devine mult mai concentrat asupra raspunsurilor, ceea ce inseamna ca le va asimila mult mai rapid.
3. Sugereaza-i sa descrie cu propriile sale cuvinte ceea ce a invatat. A traduce in propriile cuvinte o notiune sau o teorie inseamna a verifica daca a fost inteleasa si ajuta la memorarea acesteia.
4. Recomanda-i sa realizeze o imagine sau sa scrie pe o hartie informatia pe care a invatat-o. O va percepe mult mai bine si isi va aminti de ea cu o mai mare usurinta.
5. Implicarea altor simturi. Cu totii suntem fiinte cu simturi multiple, cu diferite tipuri de inteligente. De ce sa nu profitam de ele, atunci cand invatam? Folosirea imaginilor, ascultarea informatiilor care trebuie invatate, manipularea (atingerea, transformarea) unor materiale, pot face ca invatarea sa aiba loc mai repede decat prin metoda clasica de memorare a unor informatii din caiet sau manual.
6. Daca nu intelege ceva, incurajeaza-l sa experimenteze. Atunci cand este posibil, recomanda-i sa puna in practica principiile din fizica sau reactiile chimice pe care incearca sa le inteleaga si sa le retina.
7. Ajuta-l sa dezvolte o stare psihica pozitiva si o atitudine pe masura care sa il ghideze de-a lungul procesului de invatare. O atitudine pozitiva inseamna si o descarcare de endorfine la nivel cerebral, ceea ce face ca intreg procesul de invatare sa fie perceput mai usor si mai placut.
O alta metoda de a invata mai usor este sa urmaresti cei 3 pasi:
Definirea subiectului - care este ideea de baza in informatiile pe care le ai de invatat.
Crearea unei imagini de ansamblu despre subiect. Citind cuprinsul unei carti sau subtitlurile unui capitol, copilul isi poate forma o impresie generala despre ce urmeaza sa invete, care vor fi principalele teme abordate. Acest lucru il va ajuta in invatare- va sti la ce sa se astepte, ramanand concentrat mai usor asupra invatarii.
Relationarea subiectului cu informatii deja cunoscute - asta inseamna sa faca analogii si comparatii intre lucrurile noi pe care le invata si lucrurile pe care le stie deja.
Invatarea este un subiect de interes pentru fiecare dintre noi si in permanenta apar noi metode si tehnici de invatare, care isi dovedesc eficienta in timp. Copilul tau cum reuseste sa invete mai usor si mai repede? Dar tu ce tehnici de invatare folosesti?
Iti recomandam sa citesti si Ce inseamna invatarea accelerata
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
7 obiceiuri zilnice care ii ajuta pe copii sa invete
Obiceiurile zilnice bune sunt cele care ii ajuta atat pe copii, cat si pe adulti sa aiba performante si sa se simta impliniti din toate punctele de vedere.
-
Anul Nou. Cinci obiceiuri noi de invatare pentru copilul tau
Inceputul anului nou poate fi o ocazie perfecta pentru a vorbi cu copilul tau despre felurile in care isi poate imbunatati rezultatele scolare. Iata cinci obiceiuri de invatare eficienta pe care le poate dezvolta in acest an.
-
De ce e importanta invatarea in vacanta de vara
Cinci motive pentru care este benefic sa introduci invatarea in programul de vacanta al copilului.
Comentează:26 comentarii
Prof. înv,primar Sandu Daniela
Școala Gimnazială Nr.5 Arad
Un exemplu de bună practică recomandat elevilor/copiilor de clasa pregătitoare , clasa I și chiar de clasa a II-a este ,,Posterul”. Iată care sunt cei trei pași importanți , dar simpli :
1. Elevul realizează o imagine pe o hârtie reproducând informația pe care a învățat-o. După crearea imaginii se va realiza posterul , un colaj de imagini care să respecte ordinea logică a informațiilor. Copilul va percepe mult mai bine informația și își va aminti de ea cu o mai mare ușurință chiar și după un timp îndelungat.
2. Implicarea altor simțuri. Oamenii sunt ființe cu simțuri multiple, cu diferite tipuri de inteligențe. Putem să profităm de ele, atunci când învățăm? Cu siguranță! Folosirea imaginilor, ascultarea informațiilor care trebuie învățate, manipularea (atingerea, transformarea) unor materiale, pot face ca învățarea să aibă loc mai repede decât prin metoda clasică de memorare a unor informații din caiet sau manual.
3. Această metodă modernă de predare integrată ajută elevul să-și dezvolte o stare psihică pozitivă și o atitudine pe măsură care să îl ghideze de-a lungul procesului de învățare. O atitudine pozitivă înseamnă și o descărcare de endorfine la nivel cerebral, ceea ce face ca întreg procesul de învățare să fie perceput mai ușor și mai plăcut.