characters characters

Cum il motivezi pe preadolescent sa invete?

Propus de: SuntParinte.ro   |   07 februarie 2012    |   8215 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani.

Cum il motivezi pe preadolescent sa inveteMotivatia este o componenta importanta in procesul de invatare.  Oamenii sunt motivati in doua situatii:
1. Atunci cand le place ceea ce fac
2. Atunci cand le este frica de consecinte
Spre exemplu,
a canta la chitara este motivant fiindca ar putea fi una dintre pasiunile copilului tau. Frica de a lua o nota mica la o materie, la urmatorul test poate reprezenta si ea o motivatie la fel de puternica. Spre varsta preadolecentei, copiii tind sa fie mai preocupati de acele activitati care le plac si implicit vor fi mai motivati sa le faca pe acestea si nu pe cele care sunt obligatorii.

Capcane ce pot aparea in incercarea parintilor de a-l motiva pe copil sa invete

1. Conditionarea iubirii si a atentiei parintesti de rezultatele bune la scoala. Deseori copiii se simt presati sa ia note bune la scoala pentru ca simt ca numai asa vor obtine admiratia si atentia parintilor. In plus, parintii sunt cei care, prin atitudinea lor, isi santajeaza copiii: “Daca mai iei o nota mica, relatia noastra de prietenie s-a incheiat. Am incercat sa fiu prieten cu tine, dar vad ca nu mai merge asa. S a terminat cu binele.”
Recomandare: Asigura-ti copilul ca vei continua sa il iubesti si sa il apeciezi in ciuda rezultatelor slabe la scoala, insa e nevoie sa cunoasca diferenta dintre prieten si parinte. Poti fi prieten, insa ca parinte e nevoie ca uneori sa ceri respectarea regulilor stabilite anterior impreuna cu el, sa pretinzi anumite rezultate din partea lui, sa il vezi ca depune eforturi pentru a-si imbunatati situatia scolara etc.

2. A face ceea ce se cere si atat. Parintii sunt obisnuiti sa puna pe primul loc scoala si pe ultimul, hobby-urile copilului. Se intampla ca interesele copilului sa nu fie considerate de catre parinte ca potrivite sau importante: “Sa vad mai intai ca iei note bune la scoala si abia apoi mai discutam despre dansuri/fotbal/tenis/box/sah”etc.
Recomandare: Trebuie sa fii constient ca orice copil are nevoie sa manifeste interes si fata de alte domenii, nu doar pentru scoala. Motivatia poate sa apara in orice domeniu si copilul poate invata o multime de lucruri din orice activitate, in orice context, nu doar la scoala. Important e sa fii aproape de el si sa-l ajuti sa extraga esentialul si ceea ce poate fi raportat si la alte situatii din viata. Oferta de activitati trebuie sa fie cat mai variata pentru ca el sa-si poata imbogati cunoasterea.

3. Sa pretinzi doar reusite. Multi parinti refuza sa accepte un esec din partea copilului. Atunci cand rezultatele obtinute nu sunt cele dorite, parintele reactioneaza exagerat, iar copilul nu se mai simte motivat sa ia totul de la capat sau sa incerce sa repare rezultatele obtinute.
Recomandare: Nu iti judeca prea aspru copilul atunci cand greseste. Desi poate nu am fost invatati sa credem asta, o experienta neplacuta, un esec, este o posibilitate de invatare pentru copilul tau.  Este important sa iti pastrezi calmul atunci cand copilul tau ia o nota foarte mica, obtine un rezultat slab la un concurs sau nu reuseste sa inteleaga o anumita materie. Abordeaza aceasta situatie ca pe orice alta problema pe care trebuie sa o rezolvati impreuna. Arata-i copilului ca ii esti alaturi si ca intelegi ca se simte dezamagit sau demotivat. Cautati cauzele si consecintele situatiei si modalitati de a o rezolva. Cuvantul cheie in aceasta situatie este “impreuna”. Nu il vei ajuta pe copil sa invete din esecurile sale daca incerci sa rezolvi  doar tu situatia. Pe de alta parte, daca il lasi singur sa faca fata unui esec, este posibil sa se descurajeze, sa creada ca nu poate face fata situatiei si sa renunte. Rolul tau va fi insa de sprijin moral, de ghidare a eforturilor copilului, acesta din urma fiind cel care va “munci” pentru a obtine o nota mai buna sau pentru a intelege o notiune noua. Astfel, il vei pregati sa faca fata si altor posibile esecuri.

4. Sa insisti ca toate sarcinile sa fie realizate intotdeauna exact atunci cand sunt programate. Se intampla ca uneori copilul tau sa uite sa faca o activitate, sa fie prea obosit sa o faca sau pur si simplu sa nu aiba chef. Certurile pe aceasta tema pot aparea destul de des si pot deteriora relatia de comunicare dintre parinte si copil.
Recomandare: Daca amanarea sarcinilor de invatare nu devine un obicei, permite-i copilului sa isi aleaga propriul ritm de invatare. Nu toti copiii invata cel mai bine in aceeasi perioada a zilei (unii prefera seara, altii dimineata) si, mai ales, nu intotdeauna copilul tau are dispozitia sau energia necesare pentru a realiza o tema. Multi preadolescenti pot refuza sa invete in functie de programul pe care il stabileste parintele din dorinta de a avea control asupra propriei activitati si din nevoia de independenta. Afla care sunt motivele pentru care copilul refuza sa urmeze programul stabilit  si ajungeti la un compromis.

Preadolescentul tau este motivat sa invete?

 

Iti recomandam sa citesti si:

 

Comentează:
7 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • COTIRLAN LUMINITA
    COTIRLAN LUMINITA    02.06.2012 - 12:16
    Esec...cuvantul mi se pare prea ”greu” pentru a-l lega de un copil... Cred ca toti mai si gresim... Numai ca, daca suntem intelesi, ajutati, trecem peste acel moment delicat al vietii noastre si nu ne pierdem increderea in noi. Si eu, si fiul meu am trecut prin momente dificile. Dar, suntem o familie: impreuna la bine si la greu. Vedem unde am gresit, pentru a nu mai repeta greseala si trecem mai departe, cu fruntea sus. Pana la urma, este important ce stiu eu despre mine si nu ”lumina” mai mult sau mai putin favorabila pe care o ”arunca” cineva spre mine...
  • Gabi Alama
    Gabi Alama    15.05.2012 - 13:24
    @ dona:cred ca este important sa ii propui activitati extrascolare care sa reflecte interesele sale. Ce cursuri i-ai propus si a refuzat? Incearca sa te descoperi ce ii place mai intai si apoi propune-i niste cursuri care sa fie pe placul sau. De asemenea, daca este preocupat doar de scoala, este posibil sa se simta stresat de cerintele scolii, sa doreasca sa faca tot ce poate pentru a face fata temelor si pentru a obtine note bune. Poate refuza activitatile extrascolare si daca este timid si doreste sa evite interactiunea cu ceilalti copii inscrisi la curs. Pot fi mai multe probleme care sa il faca pe copil sa refuze activitatile extrascolare.
  • Utilizator Anonim
    dona    15.05.2012 - 10:18
    dar cand copilul devine preocupat exclusiv de scoala si teme si refuza activitatile extrascolare ce pot face?
  • Utilizator Anonim
    Despina    09.05.2012 - 20:21
    Din pacate sistemul de notare in clasele 5-8 este gresit. Inca din clasa a 5 exista presiunea examenului(de capacitate, teza cu subiect unic sau cum o sa se numeasca) pentru ca notelele din clasele 5-8 conteaza la media de admitere in liceu in proportie de 50%.Noi nu punem foarte mare acent pe note cat pe medii.Pana in prezent avem in fiecare an peste 9,80. Mai avem un pic si scapam de acest stres. Mihai este acum in clasa a 7 a. Sincer nu a fost deloc usor sa inete la absolut toate materiile. Pe acest subiect s-au iscat multe discutii.
    Despina
  • Utilizator Anonim
    Cosmin    27.04.2012 - 11:02
    Sa stiti ca un copil nu trebuie sa invete de frica, el trebuie sa invete de placere si pasiune totul tine inauntrul lui.Ei invata deoarece isi doresc note bune ,iar un copil nu il poti obliga sa fie de 10.
  • Caciula 2 Ioana
    Caciula 2 Ioana    22.03.2012 - 08:55
    @Kotoasa: Aceste certuri sunt frecvente intre parinti si preadolescent, si pot fi o expresie a manifestarii dorintei de independenta a copilului, care doreste sa se delimiteze ca personalitate si sa se afirme. Cred ca detasarea de aceasta problema v-ar aduce relaxare in relatia pe care o aveti. Incearca sa-i lasi libertatea fetei tale de a alege cand sa isi faca temele, si sa nu devina subiectul central de comunicare intre voi. Incearca sa discutati despre alte lucruri care o preocupa, si astfel si relatia dintre voi se va schimba, si puteti discuta altfel despre teme. Folositi calculatorul la teme, pentru a cauta diferite informatii pe Internet, precum si softuri educationale (cum sunt si cele Intuitext) cu lectii care o ajuta sa fixeze cunostintele. Astfel, si invatarea devine mai atractiva. Mult succes!
  • Utilizator Anonim
    Kotoasa    20.03.2012 - 08:09
    As dori mai multe amanunte despre acest subiect.Am o fata in clasa a IV~a...Mereu avem certuri pe marginea acestui subiect,iar eu nu mai am rabdare...

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • 10 intrebari pentru sfarsitul de an scolar
    Exercitiu de reflectie la sfarsit de an scolar
    18 iunie 2024   

    Inca un an scolar incheiat, inca o ocazie de a reflecta asupra experientei scolare a copilului tau. Fiecare sfarsit este si un nou inceput, dar pentru a marca cu adevarat incheierea anului scolar, este util sa il incurajezi pe copil sa faca un exercitiu de reflectie sau bilant cu privire la acesta.

  • Beneficiile automonitorizarii
    Beneficiile automonitorizarii: cum cresti motivatia si performanta
    18 septembrie 2023   

    Automonitorizarea este cea mai simpla si mai eficienta metoda pe care o avem la dispozitie pentru a ne imbunatati rezultatele, indiferent de domeniul de activitate.

  • Lipsa de motivatie cauze frecvente
    Lipsa de motivatie pentru invatare - cauze frecvente
    14 septembrie 2023   

    La inceput de an scolar, motivatia copiilor pentru invatare este la nivel crescut: entuziasmul revederii colegilor, un nivel mai ridicat de energie si bucuria unui nou inceput contribuie la elanul cu care cei mici incep scoala.

Mai multe