characters characters

Cum il inveti sa citeasca rapid?

Propus de: SuntParinte.ro   |   05 aprilie 2014    |   21369 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani.

citirea rapidaAi urmarit doi sau mai multi copii citind simultan acelasi text? Fiecare copil va termina de citit textul mai repede sau mai incet, in functie de ritmul cu care citeste. Care sunt factorii care stau la baza diferentei dintre copiii care citesc mai repede si cei care au nevoie de mai mult timp?

Viteza cu care citesc copiii este influentata de capacitatea de concentrare a atentiei, de gradul in care si-au insusit cititul, de numarul de lecturi anterioare, de vocabularul copilului, precum si de obiceiurile de lectura.

Citirea rapida nu asigura insa si intelegerea semnificatiei textului. In unele cazuri, copiii citesc intreg textul, insa nu retin informatia importanta deoarece nu au acordat suficienta atentie semnificatiei celor citite. Atunci cand intelegerea textului este principalul obiectiv sau cand textul este dificil, citirea rapida nu il ajuta prea mult pe copil.

In cazurile in care copilul trebuie sa parcurga texte mari, sa caute informatia esentiala sau sa isi faca o idee generala despre text, citirea rapida este utila. Mai tarziu, cand va fi student de exemplu, va avea nevoie de aceasta abilitate, deoarece va fi pus in situatia de a parcurge texte mult mai mari decat cele cu care a fost obisnuit si de a extrage ideile principale intr-un timp scurt.


Citirea rapida. Reguli de baza.

Abilitatea de a citi rapid se invata in general in cadrul cursurilor speciale pe aceasta tema. Iti prezentam in continuare cateva reguli de baza pe care copilul tau le poate aplica pentru a-si imbunatati viteza cu care citeste.

Iata o parte din regulile care il vor ajuta pe copil sa citeasca mai repede.
1. Recomanda-i sa nu citeasca in soapta sau cu voce tare atunci cand textul este suficient de usor de inteles si vrea sa il parcurga repede. Cititul cu voce tare este mai lent decat cititul in gand.

2. Ajuta-l sa citeasca mai multe cuvinte o data. Cei mai multi copii citesc cate un cuvant pe rand, incetinind astfel procesul lecturii. Recomanda-i sa incerce sa citeasca dintr-o data un numar mai mare de cuvinte: cate doua sau trei deodata, apoi chiar patru sau cinci.

3. Relaxarea privirii si orientarea ei pe ansamblul paginii ajuta la cresterea vitezei de citire. Deseori, copiii se concentreaza asupra fiecarui cuvant sau rand, ceea ce intarzie citirea intregii structuri sintactice. De aceea, ideal ar fi sa iti obisnuiesti copilul sa priveasca pagina per ansamblu. Ajuta-l sa-si relaxeze privirea inainte de a se apuca sa citeasca.

4. Recomanda-i sa nu se intoarca la randurile anterioare decat atunci cand este necesar cu adevarat. Obiceiul de a reciti randurile care tocmai au fost parcurse incetineste lectura si intrerupe ritmul citirii.

5. Exista situatii in care citirea rapida este intarziata si din cauza anxietatii de performanta. Copiilor li se poate cere sa indeplineasca anumite sarcini dupa ce citesc textul, iar teama de a nu reusi sa atinga performantele cerute, teama de a nu intelege textul, de a nu indeplini la timp cele cerute, poate sa blocheze procesele de gandire si astfel, cititul sa fie intarziat.

6. Urmarirea fiecarui rand cu degetul sau cu un creion. Aceasta metoda il ajuta pe copil sa nu piarda un rand sau un cuvant si il va ajuta sa isi miste privirea mai repede, avand un reper vizual (creionul sau degetul).

7. Asigura-te ca atunci cand citeste, copilul tau nu are televizorul pornit, calculatorul sau muzica in casti. Desi unii ar spune ca se pot concentra mai bine atunci cand citesc daca asculta si muzica, aceasta este doar o impresie. Chiar si la nivel inconstient, resursele atentionale sunt impartite si alocate la nivel cerebral ascultarii de muzica si cititului. Astfel ca, in loc sa fie atent doar la ceea ce citeste, se focalizeaza inconstient si pe muzica. Cel mai bine este sa inlature aceste surse de distragere a atentiei pentru o mai buna concentrare atunci cand citeste.

8. Invata-l ca citirea rapida nu este potrivita pentru toate situatiile in care trebuie sa parcurga un text scris. Atunci cand citeste literatura, cand trebuie sa memoreze anumite informatii sau sa inteleaga anumite idei prezentate de text, citirea rapida nu este  eficienta.

In final, orienteaza-l pe copil catre intrebarile care il vor ajuta sa extraga maximul de informatii dintr-o carte .


Tu ce trucuri folosesti pentru a-ti ajuta copilul sa citeasca mai repede?

Comentează:
4 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    dana popescu    11.01.2017 - 11:14
    sunt adult si vreau sa citesc
  • Fără foto
    Georgiana    02.09.2015 - 11:59
    Ce jalnic !
  • Gabi Alama
    Gabi Alama    12.04.2011 - 13:44
    eu am cautat pe internet asemenea cursuri si am gasit un site, poate te ajuta: http://www.infospeed.ro/ .cauta "curs de citire rapida" in google si o sa gasesti mai multe informatii:)
  • Utilizator Anonim
    diana    12.04.2011 - 07:14
    Foarte interesant.
    Unde se fac astfel de cursuri?

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe