characters characters

Ce inseamna si cum depasesti esecul scolar?

Propus de: SuntParinte.ro   |   22 octombrie 2010    |   10571 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani.

Esecul sau insuccesul scolar, asa cum mai este numit, reprezinta din perspective cadrelor didactice si a sistemului educational, imposibilitatea elevului de a indeplini obiectivele propuse la nivel de clasa si materie. Din punctul de vedere al principalului actor in acest proces de educatie (elevul), esecul se refera la o combinatie de factori care ii ingreuneaza procesul de invatare.

 

 

Copilul poate ajunge sa traiasca un sentiment de inadecvare in mediul scolar, sa nu se simta confortabil printre colegii lui, sa nu reuseasca sa-si indeplineasca sarcinile de la clasa si astfel apare lipsa de motivatie pentru a mai merge la scoala.  Esecul poate fi plasat pe un continuum, unde la un capat pot fi  unele intarzieri in dezvoltarea intelectuala, iar la capatul opus se afla inadaptarea la exigentele mediului scolar.



Care sunt cauzele esecului scolar?

1. cauze fiziologice manifestate prin diverse simptome sau chiar tulburari de ordin endocrin, neurologic ori somatic;
2. mediul familial reflectat prin relatiile de comunicare si de atasament formate intre membrii ei;
3. conditiile de viata precare (reflectat prin probleme financiare acasa);
4. lipsa implicarii parintilor in viata de scolar;
5. pregatirea scazuta a cadrelor didactice care fie nu au multa experienta in predarea materiei, fie au cerinte exagerate orii nu utilizeaza mijloacele potrivite pentru a-si motiva elevii
6. evenimente traumatice sau stresante specifice (de exemplu, moartea cuiva din familie, conflicte intre parinti etc.)

Esecul scolar se poate manifesta pe o durata lunga de timp, un semestru si chiar un an, dar poate fi vorba si de cateva saptamani in care elevul sa oscileze la o anumita materie sau mai multe.

Iata si cativa pasi prin care iti poti ajuta copilul sa treaca mai bine peste un esec scolar:

1. Cauta motivele pentru care notele mici au devenit un obicei in viata lui de scolar. Incearca sa le identifici si sa realizezi un plan pentru a le elimina. S-ar putea ca unele cauze sa nu poata fi controlate de tine fiind externe si atunci cel mai bine ar fi sa cauti o cale de comunicare si deschidere.

2. Comunica-i faptul ca, de multe ori nu prea putem sa schimbam nimic la persoanele din jurul nostru (daca motivele si cauzele sunt externe si tin de exemplu de cadrele didactice ori de sistem). Singurul control pe care il avem e asupra comportamentelor, gandurilor si emotiilor noastre. Si atunci, de ce sa nu incercam sa schimbam ce putem la noi pentru a ne adapta mai bine situatiilor din jur?

3. Planifica si stabileste obiective de scurta si lunga durata. Poti juca urmatorul joc: cere-i sa se gandeasca la el, peste 10 ani. Cum va arata din punct de vedere fizic? Ce ganduri va avea? Material, cum anume se va pozitiona pe in straturile sociale? Ce ar dori atunci, sa fi facut in situatia de posibil esec scolar in perioada gimnaziala? Ce sfat i-ar da, adultul din viitor, copilului de acum?

4. Ajuta-l sa-si descopere punctele forte prin realizarea unei liste cu lucrurile care ii fac placere. Care sunt domeniile in care exceleaza? Care sunt pasiunile lui? Toate acestea spun despre el ca este o persoana valoroasa, iar un esec la scoala nu inseamna ca este lipsit de importanta, un las sau un incompetent. Stiind aceste lucruri, va avea o incredere mai mare ca poate face fata situatiilor intampinate in mediul scolar.

5. Motiveaza-l prin folosirea fisei cu activitatile care ii fac placere. Ii poti propune un sistem de recompense care sa functioneze raportat la comportamentele si rezultatele scolare bune pe care le-ar putea avea. In acest fel, va invata ca, atunci depune putin mai multe efort, beneficiile vor fi pe masura.

6. Invata-l sa-si forteze limitele. Si copiii merg dupa acelasi circuit ca si adultii. Atunci cand crezi ca nimic in jur nu mai poate fi schimbat, ca nu mai ai forte pentru a mai depune efort, intotdeauna se poate mai mult. Ideea pe care poti sa o accentuezi este aceea de a nu renunta la primul semn sau primul obstacol.

7. Ajuta-l sa depaseasca obstacolele pe care le intampina la scoala. Uneori e nevoie de munca in plus pentru a intelege cateva notiuni si tehnici de rezolvare, alteori un manual, niste resurse aditionale sunt mai mult chiar decat suficiente.

Recomandarile tale
Tu ce metode folosesti pentru a-ti ajuta copilul sa treaca peste un esec scolar?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe