characters characters

Viziunea unui parinte: La vremuri noi, costuri noi

Propus de: Nina Costea   |   22 septembrie 2010    |   6093 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

De anul acesta mergem la o scoala noua. O scoala fara manuale, fara note si fara teme obligatorii. O scoala de la care copiii vin acasa si vor sa experimenteze, sa studieze mai mult despre un subiect care s-a discutat in clasa, se intrec in a face fise mai complexe si a strange cat mai mult material pentru studiu. Evident, asta e impresia mea dupa aproape doua saptamani de cand Iulia si Sonia merg in clasa a V-a la Liceul Waldorf.

 

Dupa patru ani petrecuti in invatamantul traditional, cu facut de teme pana seara tarziu, la foc automat, acum, daca doamna de engleza, de exemplu, le da ca tema sa scoata 50 de cuvinte noi din dictionar, ele scot 100. Ca asa vor ele.

 


Rechizite
Ce-mi mai place la scoala asta este faptul ca atunci cand  au desen, educatie tehnologica sau lucru manual, copiii nu trebuie sa aduca nimic de acasa. Toate materialele necesare sunt cumparate de scoala si fiecare dintre copii are nevoie la ora de desen doar de inspiratie. Asta am hotarat-o noi, parintii. Pentru mine asta constituie o mare economie de timp si bani. De obicei, in fiecare luna cumparam cate doua seturi de tempera, blocuri de desen si pensule, ajungeam sa cheltuiesc cu asta cam 50 lei/luna si faceam totul pe ultima suta de metri. Ca sa nu va spun de cate ori a ajuns Iulia la scoala fara acuarele, pentru ca “Eu credeam ca le-am luat, mami”.

 

Un fel de fondul clasei
Acum dam in jur de 100 lei la inceputul fiecarui an scolar si nu ma doare capul. Din banii astia se achizitioneaza si lemn pentru sculptura, lana, andrele, hartie, foarfece, etc. Un fel de fondul clasei de pe vremuri, dar din care se achizitionau alte chestii, Dumnezeu stie ce.

 
Meditatii

  • Daca la prima vedere pare o economie enorma sa ai copilul la o asemenea scoala, ei bine, pentru noi cel putin, nu-i chiar asa. Sunt doua limbi staine, germana si engleza, pe care copiii din clasa lor le studiaza deja de 4 ani. Noi trebuie sa ii ajungem din urma cumva pentru ca venim de la o scoala la care au facut doar franceza. Asta implica niste meditatii la doua limbi staine, cu doi copii. In jur de 150 lei /saptamana.

  • Aici se face muzica, si-n prima saptamana le-am luat deja flaute. Mai studiaza si mandolina, iar in clasele urmatoare pian si chitara, instrumente pe care copiii le au la dispozitie in scoala, dar daca copilului ii place, e musai sa poata studia si acasa. Acum eu nu spun ca ne va trebui pian, dar...
    In plus, cu cat copiii se maresc, cu atat biblioteca trebuie sa fie mai mare si mai valoroasa. Iar daca n-ai avut norocul s-o mostenesti, nu-ti ramane decat sa investesti in carti. Da, investesti e cuvantul potrivit.

 


Uniforme
La scoala asta noua nu sunt uniforme. Copiii sunt de mai multe nationalitati si se considera ca-i mai bine ca fiecare sa se imbrace cum vrea. Evident ca altele vor fi acum cheltuielile cu garderoba fetelor, mai ales ca fetitele din clasa lor sunt, ca sa o citez pe Sonia, "fitoase si destepte". Deh, ne adaptam. Alti bani, alta distractie.

 

Activitati extrascolare
Pentru ca timpul liber al fetelor este acum mai mare, as vrea sa le inscriu la un sport. Mi-ar placea volei sau baschet mai ales ca ele sunt inaltute si le place sportul. N-am gasit inca un club unde copiii pot sa mearga si sa le practice de la 11 ani. Inca lucrez la asta.

 

Concluzia:
Putem sa ne intindem mult cu subiectul acesta despre costurile ascunse sau nu ale educatiei, dar atunci cand iti vezi copiii facand progrese, atunci cand ii vezi ca vor sa investesti in ei, ca isi doresc sa invete mai mult si mai bine, uiti de toate eforturile pe care tu ca parinte le faci si te bucuri alaturi de ei.

 

Nina Costea, mama a doua fetite, project manager si bloggerita 

Sunt… o femeie cu toane, nascuta copil acum treizeci si ceva de ani, intr-un sat din judetul Braila.  La patru ani m-am mutat cu parintii in Targoviste, unde am inceput cariera de fetita de gradinita, copil de scoala generala si adolescenta de  liceu. Am terminat in Bucuresti facultatea de Management turistic si comercial, pe vremea cand asta insemna 5 ani de studiu + 5 ani de distractie + 5 ani de libertate (adica fata parinti :D). Dupa terminarea facultatii am ramas in Bucuresti, m-am angajat dupa primul interviu la care am fost si am ramas la firma respectiva 5 ani, timp in care, in paralel, m-am casatorit si dupa ceva timp, am nascut doua fetite la distanta de 4 minute una de cealalta.

In prezent sunt project manager la o firma de echipamente pentru birou si scriu din cand in cand articole pentru site-uri destinate femeilor, oamenilor de afaceri, copiilor… si lista ramane deschisa.

 

Comentează:
5 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    traian dragan    04.11.2011 - 22:27
    copilul meu este acum clasa a 4-a si, prin prisma celor 3 ani trecuti prin invatamantul traditional, ma gandesc din ce in ce mai serios la varianta WALDORF ... in acest sens as dori sa te intreb cum ai facut transferul? pe baza de concurs sau simpa prezentare - inscriere? este considerat invatamant particular? acum dupa un an deja, ai facut un calcul cam care au fost chetuielile ? multumesc anticipat pentru raspunsuri ... traian
  • Utilizator Anonim
    nina    09.11.2010 - 11:50
    @Adela- stiu ca pare un orar incarcat dar daca ai sti cu cat drag vor sa mearga la scoala...
    Noi ne-am organizat excelent, fetele fac pregatire la germana martea dimineata acasa si asta e cea mai aglomerata zi, ca sa zic asa. Si da, au timp de joaca.
    Se stie despre Waldorf ca este o scoala fara teme pentru acasa, ei, nu-i chiar asa, copiii au si teme, dar nu de genul celor din invatamantul traditional. Au foarte mult de citit si asta o fac cu placere seara inainte de culcare. A doua zi in maxim o ora isi fac tema pentru cursul de baza (saptamanile astea a fost lb. si literatuira romana) si eventual matematica sau limbi straine. Atat. Pentru ca geografia, biologia, istoria se studiaza numai in epoci (asa ii zic ei cursului de baza care dureaza trei saptamani si consta in studiu zilnic, primele doua ore, a aceleiasi materii).
    De exemplu ele pana acum au avut epoca de botanica, de istorie si saptamana asta o incheie pe cea de romana. Urmeaza geografie, matematica, engleza si germana.
    Romana, matematica, engleza si germana se fac tot timpul, adica au minim doua ore /saptamana + inca doua ore zilnic atunci cand au epoca. Pare mult dar compenseaza cu ore de muzica, sculptura, pictura, mandolina, cor, orchestra, etc.
    Ce am observat este faptul ca profesorul lucreaza individula cu ficare copil si chiar temele le dau cumva individual. Daca el isi da seama ca un elev isi scrie tema in 10 minute ii da suplimentar si le spune si celorlalti ca "nu-i obligatoriu, doar daca vreti" Vreau sa spun ca e bataie pe ei care sa scrie/invete/citeasca/rezolve si suplimentar.
    Mie imi place foarte mult sistemul si mi se pare ca se potriveste cu personalitatile fetelor mele.
    Iti spun, au timp si de joaca si de ce minuni mai fac ele (acum pregatesc niste chestii (bratari, tablouri, etc. ) pentru bazar, un fel de targ organizat in scoala unde sunt invitatii toti copiii si parintii si unde spera sa-si vanda lucrarile, ca niste mici antreprenori. :D
    Imi amintesc si eu cu groaza de orele tarzii din noapte la care ajungeam cu temele si ma bucur ca am facut acum pasul asta desi Iulia, fetita mea, imi spune ca la Waldorf era bina sa le fi dat din clasa I. :)
    Daca vrei sa vorbim mai mult pe tema asta, te rog sa-mi dai un mail, gasesti adresa la mine pe blog. Te astept si succes fetitei tale, ca e desteapta foc din ce spui tu!
  • Utilizator Anonim
    Adela    09.11.2010 - 10:44
    Buna,Nina!Numele meu este Adela si am citit cu interes tot ce ne-ai spus cu privire la scoala Waldorf.Ma bucur mult ca exista aceasta alternativa pt copiii nostri la sistemul traditional de invatamant care este unul infernal ca ritm.Este foarte greu ca mama sa-ti vezi fiica de 11 ani ca se culca in fiecare zi la ora 12,1-noaptea,ca invata fara oprire ,ca nu mai exista un echilibru atat in viata ei cat si a noastra,a parintilor.Ne-am bucurat degeaba ca fetita noastra invata in clasa a v-a tot dimineata,gandiind ca va avea mai mult timp.Ne-am inselat amarnic.Atunci cand vine de la scoala face o pauza de o ora(uneori nici atat)si se apuca de invatat pana tarziu.O ajutam si noi cat putem.Vreau sa-ti marturisesc ca nu invata numai pentru note.Am invatat-o ca trebuie sa faca lucrul acesta pentru ea.Multi ne reproseaza ca prea vrem numai note de 10.Nu vanam notele in mod deosebit,este un pret mult prea mare.Dar asa este ea,constiincioasa.Tot ce vrea sa faca,o face cu tot sufletul,nu cu jumatati de masura.Nici n-ai putea sa inveti perfect la toate oricat te-ai stradui.Dar sa le dai de invatat (de memorat) teorie si la Sport,deja e prea mult.Vroiam sa te intreb,pentru ca am vazut ca la scoala Waldorf ai timp si pentru sufletul tau,pentru familie,voi aveti acum mai mult timp, dupa aproape doua luni de scoala Waldorf?Am insa o nedumerire si te-as ruga mult sa-mi raspunzi daca poti.Am vazut orarul de la scoala Waldorf,cel de la clasele I-VII si am observat ca desi este foarte echilibrat si relaxant,totusi copii stau la scoala de la ora 12 la 18,40.Daca pui la socoteala ca un copil care locuieste cam la o ora de scoala ajunge acasa pe la ora 20,ii mai ramane timp pentru ceva? A doua zi trebuie sa fie la scoala la ora 12,deci pleaca de acasa pe la 11.Voi cum procedati?Aveti timp pt studiu?Au fetele tale timp pentru meditatii la germana,sau daca vrei sa faci cu ele in plus la matematica sau la materia care simti ca ar trebui lucrat mai mult?Fetita mea,desi are 5 ore zilnic tot nu are timp de nimic.Iti multumesc mult si m-as bucura daca ai putea sa-mi raspunzi.
  • Utilizator Anonim
    Nina    24.09.2010 - 06:05
    Carmen - iti multumesc pentru parere! Stiu ca asta-i parerea multora despre alt invatamant decat cel traditional. Sper sa nu mai fie nevoite sa se intoarca in sistem, nici macar la facultate. In plus ele au facut 4 ani de invatamant traditional si nu au inteles mai nimic din ce era de inteles (au avut si nesansa de a avea trei invatatoare in 4 ani, iar doua dintre ele erau suplinitoare).
    PS - Te astept pe blog cu comentarii. Cum adica daca iti permit? Esti chiar invitata mea. :)
  • Utilizator Anonim
    Shadow    23.09.2010 - 11:24
    Liceul Waldorf. Bun , totul este foarte frumos cand te inscrii si vezi ca dai 100 de lei si nu te mai doare capul. Apoi, dupa cum bine ai mentionat sunt o groaza de costuri ascunse (deloc de neglijat), dar sa zicem ca le faci fata. Cum or sa fie fetele peste ani cand vor trece la invatamantul clasic (liceu , facultate)?? Vor avea un soc! acolo invatau ce vroiau si la alte standarde (alt tip de invatamant imprumutat de noi romanii), cand vor relua "invatamantul romanesc" se vor simti cumva , nu vreau sa jignesc , un fel de handicap. Nu am scris aiurea chestia asta , am trecut prin ea si nu e buna experienta, doar daca mai departe le trimiti sa studieze in Germania ca sa aiba continuitate si sa nu se socheze.
    Va doresc mult succes cu scoala !
    Iar pentru Nina Costea , jos palaria , ai un blog de nota 10 , imi place mult cum scrii, esti fantastica (probabil esti pe gustul meu). Felicitari, iar daca imi permiti asa putea chiar comenta pe blog, oricum il accesez zilnic.
    Carmen

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe