Adunarea ... in bloc
Tot exersand matematica de la inceputul anului pana acum, am ajuns si la operatiile de adunare din doua cifre cu termen necunoscut. Sau cel putin asa stiu eu ca se cheama in limbajul matematic. Dar cum fiica-mea e pasionata de orice nu are legatura cu matematica, limbajul asta nu ii spune prea multe. Iar o operatie de genul:
XX +
23
79
presupun ca e perceputa mai mult ca o imagine decat ca altceva.
De se spun asta? Pentru ca dupa ce am incercat sa o exprim in diverse expresii precum: „Adaugam unui termen necunoscut 23 si obtinem 79. Care este termenul necunoscut de la inceput?” sau „Ai o gramada de bomboane, nu stii cate ai, dar mai primesti 23 si in total ai 79. Cum afli cate bomboane ai avut la inceput? sau „Nu stim cate mere sunt intr-o lada, dar vine cineva si mai pune 23. Acum in lada sunt 79 de mere, cate au fost initial in lada?” am ajuns tot de unde am pornit, adica ecuatia a ramas la fel de nerezolvata.
Pana cand s-a uitat fiica-mea asa in zare la pagina si a spus ca arata ca un bloc turn. Si apoi s-a luminat: „Aha, si sunt cate doua apartamente pe etaj si la parter si la etajul unu locuiesc oameni deja, iar la ultimul etaj se muta unii noi, iar vecinii de dedesubt sunt curiosi sa afle cine se muta!” Ups, nu ma gandisem niciodata la asa ceva ...
Asa ca in loc de X sau N (de la necunoscut, cum ii propusesem eu) a pus „V” de la „vecini” si a rezolvat ecuatia ... adica misterul vecinilor.
Cand lucrurile s-au complicat cu trecere peste ordin, de genul operatiei:
38 +
XX
65
i-am explicat in cazul cifrei „3” ca in apartamentul de acolo exista un vecin in vizita venit din apartamentul de vis-a-vis, deci nu trebuie sa-l luam in calcul cand vrem sa aflam vecinul de dedesubt, asa ca nu se intrebam „Cat plus 3 face 6? ci „Cat plus 2 face 6?” A inteles, ca stie ea cum e cu vecinii veniti in vizita ... numai eu nu stiam ca adunarea poate fi ca un bloc turn .... Oare precum ce altceva poate sa mai fie adunarea?
Mihaela Zaharia Sunt psiholog de 14 ani, trainer de 10 ani si mamica de 9 ani pentru fetita mea, eleva in clasa a III-a si de 7 ani pentru baietelul meu, elev in clasa intai. Lucrez in principal cu parinti in cadrul firmei de training si coaching, Mind Master si imi place sa scriu pentru SuntParinte.ro. |
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
7 obiceiuri zilnice care ii ajuta pe copii sa invete
Obiceiurile zilnice bune sunt cele care ii ajuta atat pe copii, cat si pe adulti sa aiba performante si sa se simta impliniti din toate punctele de vedere.
-
Anul Nou. Cinci obiceiuri noi de invatare pentru copilul tau
Inceputul anului nou poate fi o ocazie perfecta pentru a vorbi cu copilul tau despre felurile in care isi poate imbunatati rezultatele scolare. Iata cinci obiceiuri de invatare eficienta pe care le poate dezvolta in acest an.
-
De ce e importanta invatarea in vacanta de vara
Cinci motive pentru care este benefic sa introduci invatarea in programul de vacanta al copilului.
Comentează:
Orice problemaa imaginata poate dificil de inteles, mai ales la inceput.