characters characters

Parintele trebuie sa stea langa copil cand isi face temele?

Propus de: SuntParinte.ro   |   12 septembrie 2013    |   7638 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

“Temele nu sunt date pentru a chinui copilul, daca sunt date cu masura. Sunt date copilului ca sa-si fixeze cunostintele. Parintii trebuie doar sa controleze daca si-au facut tema copiii, nu sa le-o faca ei. Cand copilul intampina dificultati, parintele il poate ajuta.” (parinte)

Intrebarea care da titlul acestui articol apare in mintea tuturor parintilor de copii care incep scoala. Cat ar fi bine sa te implici in temele pentru acasa ale copilului? Sa te limitezi la a verifica daca le-a scris sau sa il ajuti concret sa le rezolve, stand langa el tot timpul cat le scrie? Ca de obicei, solutia este undeva la mijloc:).

Cadrele didactice recomanda ca, mai ales in primul semestru al clasei intai, parintii sa se afle in preajma copilului cand acesta isi realizeaza temele.

“Copilul trebuie la un moment dat sa se gaseasca singur fata in fata cu cunostinele invatate si, singur, sa faca efortul sa le manipuleze mental pentru a obtine un rezultat. Este o etapa necesara, in care copilul interiorizeaza (fixeaza in el) anumite cunostinte si isi fortifica mintea.”(cadru didactic)

Cum poti face acest lucru?
•    Ajuta-l pe copil sa isi organizeze timpul pentru teme si cel pentru joaca. Estimati impreuna cat timp ii ocupa temele si decideti in ce interval de timp le va realiza.
•    Nu realiza in locul lui o sarcina pe care o poate realiza singur si mai ales, nu face tema in locul lui, oricat de tentant ar fi. Da-i indrumari prin care sa ajunga singur sa rezolve exercitiul sau problema.
•    Cand verifici tema, scoate in evidenta aspectele realizate corect de catre copil si incurajeaza-l pentru ele. Apoi vorbeste-i despre greselile facute, indrumandu-l catre descoperirea si corectarea lor.
•    Evita sa rupi foaia si sa ii ceri sa reia tema de la inceput, sa il certi atunci cand a gresit ceva sau sa ii arati direct cum se face corect.
•    Incurajeaza-l atunci cand isi face tema singur.
 
Ce sta in spatele deciziei parintilor de a sta langa copii atunci cand acestia isi fac temele?
De obicei, modul in care parintele abordeaza problema are legatura cu trecutul si experienta lui de copil. Unii parinti spun:
•    “Pe mine nu m-a ajutat nimeni si m-am descurcat foarte bine.”
•    “Nu am avut cui sa cer ajutor, desi aveam nevoie.”
•    “Parintii mei nu ma lasau sa fac nimic singur, voiau mereu sa fac asa cum spuneau ei.”
•    “Cand eram mic, nu m-as fi descurcat fara bunica mea care m-a ajutat enorm”

In plus, unii parinti se tem ca cel mic nu va reusi, ca nu este capabil, au ambitia de a-l vedea premiant sau de a fi foarte bun la o anumita materie. Aceste temeri se transmit, de multe ori inconstient copiilor, facandu-i nesiguri si afectandu-le rezultatele scolare. Perfectionismul parental il poate determina pe copil ca, atunci cand va obtine rezultate mai mici decat cele asteptate, sa fie descurajat si nemotivat sa invete.

Decizia parintilor de a sta langa copil si de a-l supraveghea tot timpul cat isi scrie temele apare si atunci cand copilul refuza sa isi faca temele. In cazul in care te confrunti cu aceasta situatie, este bine sa afli ce se ascunde in spatele refuzului copilului si sa il ajuti sa depaseasca dificultatile pe care le intampina.

Cea mai buna varianta de a trata aceasta situatie este cea in care esti alaturi de copil, ii intelegi ritmul si il sustii sa devina independent, incurajandu-l si ajutandu-l sa aiba experiente pozitive legate de temele pentru acasa.

In concluzie, temele pentru acasa sunt responsabilitatea copilului, insa cel putin la inceput, ii va prinde bine sa te stie aproape in caz ca are nevoie de ajutor. Insa adevaratul ajutor pe care il poti oferi copilului tau este sa il incurajezi sa devina independent si responsabil:).

Tu stai langa copilul tau cand isi face temele? Afla mai multe despre temele pentru acasa din Ghidul Temelor.

Comentează:
3 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    Razvan    17.09.2013 - 07:02
    Copilul trebuie invatat ca atunci cand nu intelege sau nu stie ceva sa ceara ajutorul parintilor. A invata un copil sa fie cat se poate de independent de parinti in efectuarea temelor, e benefic acestuia atunci cand cel mic trebuuie sa sustina un test, examen sau evaluare.
    Copilul trebuie incurajat, motivat si sustinut permanent, pentru cresterea increderii in el insusi.
  • Utilizator Anonim
    Ana Lugojana    17.09.2013 - 06:20
    Depinde ce face parintele cand sta langa copil. Poate citeste, poate ii face temele... Oricum intr-adevar totul sta in motivatia pentru care copilul sta langa parinte. Este posibil ca doar prezenta langa copil, fara sa se implice in teme sa ii creeze o dependenta sau sa ii dea aripi. Evaluarile (note, lucrari) pot fi un criteriu bun de identificare a acestei dependente: daca parintele sta langa copil si ia note proaste, inseamna ca are o dependenta creata, daca se descurca bine la evaluari atunci parintele ii da aripi.
  • Utilizator Anonim
    gabriela    13.09.2013 - 09:46
    Cred ca depinde mult de copil, pentru unii dintre ei, care sunt oricum constiinciosi, un parinte care sta prea mult in preajma atunci cand isi face temele, devine stresant si il poate chiar demotiva. Pe de alta parte, copiii anxiosi, care se tem ca nu se vor descurca bine la teme, au nevoie de prezenta parintelui pentru a se simti in siguranta si pentru a avea pe cine sa intrebe daca au nevoie de ajutor.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe