De ce ma minte fara niciun regret si pune mana pe bani?
Raspunsuri(5)
-
Este posibil ca acest comportament sa fie un fel de incercare de a atrage atentia asupra lui. Poate se intampla ceva cu el, poate trece printr-un moment al vietii sale dificil si pe care nu stie sa il gestioneze. Incercati sa va ganditi cand a inceput totul si sa vedeti daca legati de ceva... Si vorbiti cu el. Cat mai mult. Pe cat posibil fara sa il certati si fara sa judecati, ci fiind preocupata de ce i se intampla si dorind sa il ajutati. Minciuna apare si cand nu se simte in siguranta sa spuna adevarul. Deci poate se teme de ceva, de o reactie a dvs sau a sotului, de o posibila pedeapsa etc.
PS - e normal sa ca el si sora sa aibe trasaturi diferite de personalitate; sunt fiinte diferite. Important este sa il cunoasteti pe fiecare asa cum este el, sa ii acceptati pe fiecare si sa nu ii comparati intre ei. Comparatiile dor enorm de ambele parti si aduc suferinta :( -
Oh, şi încă ceva, deşi ştiu că nu sună prea bine. Desigur, nu am de unde să ştiu adevărul şi nici nu vreau să acuz un copil pe care nu îl cunosc, dar la 13 ani să dea banii pe dulciuri mi se pare cam puţin probabil şi îmi ridică un semn de întrebare. Tu îl cunoşti mai bine, desigur :)
-
Replica despre lipsa unui scop cred că te-a întristat destul de rău. Este important însă să afli ce se ascunde în spatele ei, ce a declanşat-o. Primul meu gând este că e posibil să se simtă descurajat sau depăşit de şcoală, pregătire, examene viitoare etc. Poate cineva (profesor, coleg etc.) l-a supărat, a făcut o remarcă răutăcioasă privitoare la abilităţile lui. Adolescenţii au frecvent reacţii emoţionale intense, iar afirmaţia copilului tău pare să fie o astfel de reacţie. Sau poate are probleme în grupul de prieteni?
Pe de altă parte, poate fi doar o reacţie de revoltă, poate pur şi simplu a vrut să încheie discuţia despre faptul că a lipsit de la pregătire:)
Dacă aş fi în locul tău, i-aş spune că am încredere în el, că îmi poate spune orice i se întâmplă şi că a avea un scop în viaţă poate fi chiar frumos, dacă scopul ni se potriveşte:).
De asemenea, din proprie experienţă, îţi mai pot spune că este fooooarte important să nu te laşi copleşită de nervi, de tristeţe sau de îngrijorare când vorbeşti cu el. E bine să vadă în tine un adult care îşi păstrează calmul în faţa unei situaţii pe care nu o înţelege complet, un adult care ştie că pentru orice problemă există o soluţie.
Cred că cel mai dificil la această vârstă este să îi vedem pe copii cum trec prin probleme şi situaţii dificile în care noi nu avem multe de spus sau despre care nici nu ne povestesc... :) Dar şi asta face parte din viaţa de părinte. Sunt sigură că copilul tău va fi bine :). -
Da, este vorba de un pusti de 13 ani. Marti ce a trecut nu s-a dus la pregatire . Ne-am intalnit cu dn profesor care ne-a intrebat ce s-a intamplat. Surprinzator acasa cand l-am luat la intrebari a sustinut sus si tare ca el a fost la pregatire. L-am dus chiar la dn profesor si a avut tupel sa-i spuna in "fata" ca el a fost la pregatire. Dupa investigatii amanuntite a recunoscut ca nu a avut chef de pregatire, dar ca a cheltuit banii pe dulciuri impreuna cu un alt coleg. Imi este teama de influenta acestui copil ... Aseara dupa ce am stat de vorba, am fost si mai surprinsa cand mi-a spus ca el nu mai are nici un scop pentru elpentru viitorul lui. Ca lui nu-i mai pasa de nimic .Pot sa va spun ca suntem o familie normala, si mai avem o fetita de 11 ani, care pana acum este total diferita ca si comportament. Comunicam in familie, dar totusi nu stiu ce se intampla cu baiatul meu.
-
Presupun că este vorba de un adolescent :)
Îmi dau seama că te simţi rănită şi suprinsă de comportamentul copilului tau. Dacă este vorba de un adolescent însă, trebuie să ţii cont de faptul că la această vârstă, încă nu este capabil să ia decizii corecte şi raţionale. Este posibil să mintă pentru că simte că nu îl vei înţelege, îi este teamă că va fi pedepsit sau pur şi simplu doreşte foarte mult să folosească banii respectivi într-un mod în care tu nu l-ai aproba.
Cred că ne trebuie mai multe detalii despre situaţie pentru a o înţelege complet. Sper să te ajute totuşi gândul că mulţi adolescenţi ascund lucruri faţă de părinţi. În plus, prietenii şi mediul social devin foarte importanţi la această vârstă, suficient de importanţi pentru a-şi minte părinţii.
Citeste articole din aceasta tema
-
Minciuna frecventa la copii. Cand ar trebui sa te ingrijoreze
Cand ar trebui insa sa ne ingrijoram in legatura cu minciunile spuse de copii sau adolescenti?
-
„De ce se poarta asa?!” Comportamente ale copiilor care ii ingrijoreaza pe parinti, dar care sunt normale
Intrebarea „De ce face asta?!” sau „Este normal sa reactioneze asa?!” s-ar putea sa apara de cateva ori pe zi in primii ani de viata ai celui mic. Multe din comportamentele bizare sau de neinteles sunt de fapt normale.
-
De ce simt nevoia adolescentii sa ascunda lucruri fata de parinti
Tocmai in perioada in care parintii sunt cel mai ingrijorati in legatura cu copiii lor, acestia din urma aleg sa ascunda informatii importante despre ei insisi.