Greseli de evitat in timpul Evaluarii Nationale
Evaluarea Nationala este primul examen important din viata copilului tau. Pentru ca inca nu are experienta in ceea ce priveste examenele, este bine sa il atentionezi pe copil in legatura cu cele mai frecvente greseli care pot aparea, din graba si emotii. Articolul face parte din Ghidul de pregatire pentru Evaluarea Nationala.
Iata care sunt cele mai frecvente greseli pe care le fac elevii in timpul examenului si sugestii despre cum pot fi evitate:
1. Se gandesc prea mult la raspunsul pe care ar trebui sa il dea.
Sugestie: recomanda-i ca, atunci cand nu isi aminteste exact ce ar trebui sa scrie, sa treaca mai departe, la cerintele pe care stie el sa le rezolve si sa se intoarca mai tarziu la exercitiul respectiv.
2. Nu raspund la anumite intrebari sau subiecte fie pentru ca le omit, fie pentru ca nu sunt siguri de raspuns.
Sugestie: recomanda-i sa noteze intrebarile nerezolvate pe ciorna si sa le reia la final. Daca exista intrebari la care nu cunoaste raspunsul sau nu e sigur de raspuns, ii poti recomanda adolescentului sa isi noteze separat ideile care ii vin in minte legate de subiectul respectiv, chiar daca nu a invatat in mod special despre el. Este posibil ca profesorul sa aprecieze efortul si sa acorde o parte din punctaj.
3. Transcriu gresit raspunsurile de pe ciorna.
Sugestie: vorbeste cu el despre cat de importanta este rabdarea,mai ales in timpul testelor. Cele mai multe greseli apar din cauza grabei; recomanda-i sa isi acorde suficient timp si pentru trecerea raspunsurilor de pe ciorna pe foaia de examen.
4. Incercuiesc alta litera decat cea a raspunsului corect.
Sugestie: atrage-i atentia adolescentului tau ca de obicei litera sau numarul asociat raspunsului se afla la inceputul raspunsului. In cazul in care pe un singur rand sunt scrise mai multe raspunsuri, este bine sa se asigure ca a incercuit litera sau numarul corespunzatoare raspunsului pe care dorea sa il aleaga.
5. Raspund de doua ori la aceeasi intrebare, daca testul/examenul este grila (incercuiesc raspunsul din dreptul intrebarii anterioare)
Sugestie: recomanda-i sa foloseasca o rigla pe care sa o aseze sub fiecare intrebare si raspuns, astfel incat nu va mai gresi cand va incercui raspunsul.
6. Nu isi gestioneaza bine timpul.
Sugestie: Inainte de a incepe sa rezolve subiectele, este bine sa isi calculeze de la inceput cate minute ar putea sa stea la fiecare subiect in parte. De asemenea, recomanda-i sa fie atent la avertizarile verbale venite din partea supraveghetorilor cu privire la timpul pe care il mai are la dispozitie.
7. Nu respecta cerintele.
Sugestie: aminteste-i ce inseamna fiecare dintre cerinte:
- „defineste”- a oferi o definitie
- „explica”- a oferi un raspuns care sa presupuna o descriere cat mai precisa a unei situatii sau idei
- „analizeaza”- a lua deoparte un concept sau o situatie ceruta si a o explica pas cu pas
- „compara” - a scoate in evidenta diferentele si asemanarile dintre doua sau mai multe concepte/termeni/situatii/personaje etc.
8. Nu folosesc ciorna pentru raspunsurile complexe. Atunci cand este cerut un eseu sau o compunere, este preferabil sa nu inceapa sa scrie direct pe foaia de raspuns. Recomanda-i sa treaca pe ciorna planul eseului, ideile principale, in ordinea in care vrea sa le includa si sa isi lase timp sa se gandeasca la acest aspect cu atentie. Apoi poate incepe sa scrie pe foaia de raspuns, pe larg, eseul sau compunerea. In caz contrar, poate uita sa mentioneze ideile in ordinea sau poate sa omita cu totul informatii importante.
9. Ofera un raspuns prea lung sau prea scurt. Explica-i faptul ca poate pierde cateva puncte daca nu respecta limita inferioara sau superioara de cuvinte mentionata in cerinta si recomanda-i sa verifice si acest aspect.
10. Au greseli de ortografie sau punctuatie. Mai ales la proba de limba romana, aceste greseli vor fi taxate prin scaderea punctelor, asa ca asigura-te din timpul anului ca adolescentul tau nu face greseli gramaticale majore.
Alte aspecte la care trebuie sa fie atent in timpul examenului:
- scrisul este inteligibil
- textul este asezat bine in pagina (ideile noi sunt introduse in paragrafe separate, introducerea, cuprinsul si incheierea sunt marcate prin alineate etc.)
- pixul sau stiloul folosite sunt de culoare acceptata (in general, trebuie sa fie albastre)
Un alt lucru important de recomandat copilului la final de examen/test este sa mai arunce o ultima privire asupra foii. Este nevoie sa verifice:
- rezolvarile si raspunsurile date
- daca si-a notat numele
- daca are toate foile de examen
- daca a numerotat foile
- daca trebuie sa adauge si ciornele cand va preda foile de examen
- daca a raspuns la toate cerintele.
In cazul in care au fost verificate toate aceste aspecte, tot ceea ce ii ramane de facut este sa astepte momentul in care se predau foile si sa respire linistit fiindca examenul s-a incheiat.
Evaluarea Nationala iti stresează copilul? Ajută-l sa invete cu placere folosind platforma ExamenulTau.ro.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Pregatirea pentru Evaluarea Nationala incepe din timp – asigura-te ca ii oferi copilului tau sprijinul de care are nevoie
Pregatirea pentru evaluarea nationala la clasa a VIII-a trebuie inceputa din timp. Este nevoie ca un copil sa inteleaga si sa invete notiunile predate la clasa, sa aplice acele informatii si sa rezolve exercitii pentru a se familiariza cu formatul si modul in care sunt structurate cerintele.
-
Halloween-ul - o sarbatoare din ce in ce mai cunoscuta in Romania
Luna octombrie pentru multi dintre noi este doar o luna in care facem tranzitia de la zilele calduroase, de vara, la cele friguroase, de iarna.
-
Stresul inainte de teze
Tezele si orice alt fel de evaluare a cunostintelor si abilitatilor inseamna pentru majoritatea copiilor o sursa de stres. Parintii pot deveni si ei coplesiti de stresul dinaintea tezelor, pentru ca isi doresc sa ii ajute pe copii, dar nu stiu intotdeauna cum sa faca acest lucru.
Adauga tu primul comentariu: