characters characters

Prevenirea violentei in scoli

Propus de: SuntParinte.ro   |   18 ianuarie 2013    |   28462 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

prevenirea violentei in scoli
Violenta in randul copiilor se manifesta destul de frecvent in scoli si poate lua  mai multe forme: batai, bullying, violenta verbala sau distrugerea bunurilor altor copii. Toti parintii isi doresc ca fiul sau fiica lor sa invete intr-un mediu sigur, in care pericolul de a fi victima unor agresiuni fizice sa fie redus. Desi prevenirea violentei in scoli pare a fi responsabilitatea conducerii scolii sau profesorilor, in realitate parintii contribuie foarte mult la acest demers prin masurile pe care le iau in educatia copiilor.

 

Cum poti  contribui la prevenirea violentei in scoala?


Iata cum poti sa il ajuti pe copilul tau sa nu devina victima sau initiator al violentei la scoala:

1. Invata-l pe copil sa comunice nonviolent. Chiar daca actiunile celor din jur ii trezesc emotii neplacute, invata-l sa evite sa foloseasca un ton ridicat, cuvinte dure sau gesturi violente.

2. Recomanda-i sa nu intervina in conflictele fizice in care sunt implicati alti copii, ci sa cheme un adult care sa aplaneze conflictul.

3. Invata-l ca atunci cand un prieten apropiat este agresat de catre alt coleg, sa ramana neutru si sa avertizeze un cadru didactic sau un paznic.

4. Este bine sa nu se lase antrenat confruntari cu alti elevi mai mari ori care dispun de diverse arme sau obiecte pe care le pot folosi drept arme.

5. Invata-l sa recunoasca emotiile proprii, dar si emotiile celor din jur.

6. Recomanda-i sa nu reactioneze impulsiv. Cum poate face acest lucru? Poate folosi tehnica ”Stop gandire”, care presupune a te opri din elaborarea oricarei concluzii si de a numara in mod descrescator de la 10 la 1, in timp ce respiri in 4 timpi pentru a-ti induce o stare de relaxare. Astfel, pot fi evitate deciziile gresite, care sunt de multe ori luate in graba sau sub efectul unor emotii precum furia si supararea.

7. Invata-l sa ierte actele celorlalti copii, chiar daca se simte jignit, frustrat sau nedreptatit.

8. Invata-l sa isi ceara scuze cand greseste si sa isi asume responsabilitatea pentru actele sale.
 
9. Prezinta-i situatii ipotetice in care copiii sunt implicati in conflicte violente la scoala. Cere-i parerea despre cea mai buna modalitate de rezolvare a unei asemenea situatii, despre cum ar fi putut fi evitata si intreaba-l cum ar reactiona el daca s-ar afla intr-o asemenea situatie.

10. Discuta cu invatatoarea copilului tau despre modalitati in care puteti colabora pentru a-i invata pe copii modalitati nonviolente de rezolvare a conflictelor: jocuri, concursuri, activitati in afara scolii etc.

Chiar daca elevii din clasele primare sunt implicati mai rar in conflicte fizice, este bine ca educatia de prevenire a violentei in scoli sa inceapa cat mai devreme, pentru a evita aparitia unor situatii mai grave pe viitor.

Ce masuri de prevenire a violentei se iau in scoala copilului tau si de catre parintii elevilor?


*Sursa foto: Pixabay.com

Comentează:
7 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    Gabi    03.12.2018 - 17:50
    Oamenii care se duc la antrenamente nu trebuie să-și bată joc de alți copii.
    Pentru asta trebuie luate măsuri drastice cu acei copii.
  • Fără foto
    cct mare    02.12.2018 - 18:42
    trebuie mai mult info
  • Fără foto
    Denisa    20.03.2017 - 14:45
    Copilul meu a fost plesnit peste fata de către învățătoare, copilul este elev în clasa a 2
    Am fost sa vb cu dumneaei și a reacționat foarte urât ????
    Nu am reușit sa purtam o conversație sa fiu lămurita care a fost cauza agresiuni deoarece doamna învățătoare era foarte nervoasă , din cauza țipetele ei nu am reușit sa discutam mare lucru dar din gesturi și vorbele aruncate am inteles un singur lucru "URA PERSONALA PE COPILUL MEU " nu este prima oara când este agresat este a 2 sau a 3 oara dar am tot trecut cu vederea, cauza a fost mereu copilul ,el nu era deacord sa merg sa discut cu dumneaei deoarece era convins ca după tot pe el își varsă doamna nervi cum a făcut și pana acum punându-i note proaste chiar și 2 note la un singur obiect într-o zi offff ce sa fac , nu știu ((((????
  • Utilizator Anonim
    kitty    28.10.2013 - 15:23
    . eu am un copil in clasa a doua , a fost agresat.....asa de socat a fost copilul, ca un coleg la trantit pe jos si a dat cu pumii in el....el spune ca nu a facut nimic si nu a zis nimic...celalat copi este cunoscut ca un copil agesiv...POFTIM...l-am educat si invatat sa evite agresivitatea sa, sa judece inainte de a spune ceva sa nu i provoace pe ceilalti.....de fapt l-am invatat cum sa isi incasesze bataie.Am o intrebare..postura asta e buna? Colipul a fost in stare de soc o zi intreaga.....e normal? sa il inveti sa evite....sincer imi pare rau ca nu l-am invatat macar sa se apere. invatatoarea spune ca o sa faca acheta si o sa ia masuri....sincer...nu ma incalzeste cu nimic
  • Utilizator Anonim
    cornel    21.08.2013 - 17:58
    Dar cand unii profesori sunt violenti!
    Sau, ca nu ii intereseaza ce se intampla in jurul lor si ii lasa pe copii sa faca ce vor!
    Nu numai copii si parintii sunt vinovati!
    (exemplu: elev batut si umilit de catre d-na director la scoala 30 Grigorie Ghica Voievod la sfarsitul lunii ianuarie 2013)
  • Caciula 2 Ioana
    Caciula 2 Ioana    26.10.2012 - 09:06
    @anca: In cazul unui conflict violent intre copii, este dificil sa stabilesti un vinovat, deoarece ambii au reactionat prin lovire. Ideea este ca se pot gasi si alte solutii - comunicare, chemarea unui profesor etc. Probabil de aceea diriginta a considerat ca si baiatul tau trebuie sanctionat. Insa cum nu a mai fost implicat in alte incidente si are un comportament pozitiv la scoala, se poate aplica si alta sanctiune, in loc de scaderea notei la purtare (de exemplu, mustrarea). Poti solicita acest lucru directiunii scolii, prezentand situatia care a avut loc. De obicei, notele la purtare sunt stabilite de consiliul profesoral al clasei respective (toti profesorii care predau la clasa acorda note la purtare elevilor), si apoi sunt aprobate sau nu in consiliul profesoral al scolii.
  • Utilizator Anonim
    anca    25.10.2012 - 07:48
    parerea mea este ca mai mult gresesc profesorii si dirigintii,deoarece nici orele de dirigentie nu se mai tin cum se tineau candva nu se discuta despre problemele care le au elevii ,masurile se iau dupa ce se intampla ceva intre elevi ,si nu mai conteaza cine e de vina ,plateste victima ,spun asta deoarece fiul meu in varsta da 12 ani a venit acasa dupa ore cu urme cum a fost strangulat de gat si pt ca a indraznit sa se apere lovind si el usor agresoru ,acesata din urma a venit cu paritii la diriginta eu nici macar nu am fost anuntata pana a ajuns copilu acasa si mi-a spus diriginta a hotarat sa-i scada nota la purtare ,desi nu a mai avut abaterisi afost agresat nu a agresat el pe acel copil el doar s-a aparat , am mai observat ca aceasta diriginta face diferenta la clasa in functie de pritenia cu parintii unor elevi ,ceea ce mi se pare incorect pt un cadru didactic ,profesor de lb.romana la clasa ,diriginte si in plus ne mai spune ca a terminat psihologia ,mentionez ca fiul meu nici nu afost lasat sa spuna ce s-a intamplat ,deasemeni nu au fost intrebati nici colegii de fata . ma deranjaza ca pedepseste pe cine nu trebuie si nu e la fel de intelegaoare cu toti elevii.Copilul meu ce trebuia sa faca fiind strans de gat si izbit de tabla la sfarsitul orelor sa nu- se apere ? este linistit, respectos,nu este nici razbunator nici agresiv .Varog sa-mi spuneti ce ar trebui sa fac ca parinte ?
    diriginta imi spune tot mie educati-va copilul sa nu fie agresiv
    spuneti-mi vi se pare corect ?

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe