Cum il inveti pe copil despre responsabilitate – Povestea „Banchetul sefului de trib”
Responsabilitatea este una dintre valorile cele mai importante pe care le poti transmite copilului tau, iar la varste mici, povestile sunt prima metoda prin care poti face acest lucru.
Azi, iti propunem o poveste care ii ajuta pe copii sa inteleaga ce inseamna sa-ti asumi responsabilitatea in activitatile de zi cu zi.
Povestea „Banchetul sefului de trib”
„A fost odata un mare sef de trib, care domnea peste o intindere nemarginita de desert si oaze. El a dat sfoara in tara ca avea sa organizeze un mare banchet la care toata lumea putea veni, cu o singura conditie: fiecare invitat trebuia sa aduca un calabash plin cu vin de palmier. (Calabash-ul este o varietate de pepene tropical cu multiple utilizari: poate fi mancat sau, dupa ce se usuca, este des folosit in Africa ca vas sau ca instrument muzical).Un negustor dorea foarte mult sa mearga, dar nu avea nicio picatura de vin de adus.
—Ce conteaza! i-a spus sotia lui. Daca-ti doresti atat de tare sa mergi, du-te repede in targ si cumpara calabash-ul de vin. Si ia din vinul cel mai bun, ca doar mergem la seful de trib!
Dar negustorul si-a zis in sinea lui :
—Sa cheltuiesc bani pentru o petrecere la care pot participa pe gratis!? Nici pomeneala! Daca sute de oameni vor turna vinul pe care l-au adus in vasul cel mare al sefului, ar putea doar un calabash de apa sa strice atata vin?
Asa ca s-a hotărat sa duca sefului de trib un calabash plin cu apa.
Si iata ca a sosit ziua marelui banchet. Toata lumea s-a spalat si imbracat in cele mai bune haine si s-a adunat la casa sefului de trib. Era mare veselie, cu muzica, dans si mancaruri alese. Fiecare musafir varsa la intrare continutul calabash-ului in vasul cel mare de lut. Negustorul nostru si-a varsat si el apa in vas si l-a salutat respectuos pe sef.
Dupa ce au sosit toti oaspetii, seful a ordonat slujitorilor sa toarne cate un pahar de vin tuturor celor de fata. Negustorul era nerabdator — ii era foarte pofta sa guste un pic de vin dulce de palmier. La semnalul sefului de trib, toti mesenii au dus paharele la gura si au fost foarte surprinsi cand au simtit gust de... APA.
Fiecare musafir gandise la fel precum negustorul: un singur calabash de apa nu are cum sa strice gustul vinului dintr-un vas asa de mare ca cel al capeteniei, asa ca fiecare adusese apa.”
Poveste din folclorul nigerian.
Tu ce povesti ai spus copilului, povesti care ai simtit ca au avut un impact asupra lui?
Autor: CopiiiSpunPovesti.ro Copiii spun povesti este primul proiect al Asociatiei explorerKid adresat copiilor, parintilor, profesorilor si bibliotecarilor prin care promovam spusul si cititul povestilor de catre copii ca mijloc esential de educatie timpurie. Cream experiente de invatare antrenante si distractive si punem la dispozitie nenumarate povesti din folclorul international si jocuri numai bune spre a fi impartasite. |
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Productivitatea pe intelesul copiilor. Cum ii ajutam sa fie eficienti
Productivitatea nu este primul lucru care ne vine in minte cand ne gandim la copii si copilarie, dar este o abilitate de care au nevoie o data cu inceperea scolii si de-a lungul intregii lor vieti.
-
Copilul cu rol de parinte. Urmarile la maturitate
Un fenomen deseori intalnit in familiile mai putin functionale este copilul care isi asuma rolul de parinte, avand responsabilitati specifice adultilor.
-
Un obiectiv pentru un An Nou mai bun: scapa de procrastinare
Amanarea unor sarcini sau activitati poate deveni cu usurinta un obicei daunator, atat din punct de vedere practic (pentru ca nu suntem eficienti), cat si din punct de vedere emotional. Obiceiul de a amana, numit si procrastinare, poate duce la anxietate si depresie.
Adauga tu primul comentariu: