Copilul cu o atitudine negativa
Mihai este elev in clasa a V-a. Parintii au ales sa il duca la psihologul scolar pentru ca nu mai reusesc sa se inteleaga deloc cu el. Lui Mihai nu ii mai place nimic, face deseori mofturi atunci cand i se cere sa indeplineasca o sarcina si de fiecare data totul se incheie cu cearta si scandal. Mihai are momente in care fie devine foarte agresiv daca ceva nu ii place, fie tace, fara a mai schita vreun gest. Nu ii plac regulile, nu ii place sa lucreze cu alti copii, este ironic, ii critica si ii respinge mereu pe cei din jur si este destul de singuratic. Nu reuseste sa isi pastreze o relatie de prietenie pentru mai mult de o saptamana. La scoala are rezultate slabe, desi acest lucru pare sa nu-l afecteze prea mult.
Exemplul dat mai sus e al unui copil care are o atitudine negativa fata de cele mai multe lucruri din viata sa si uneori lasa impresia ca uraste pe toata lumea sau tot ce e in jurul sau. Intampina dificultati si neimpliniri atat pe plan familial, scolar si social. Comportamentul unui copil cu atitudine negativa poate fi dificil de gestionat de catre parinti si cadre didactice. Este important sa nu uiti ca un asemenea copil nu doreste sa iti faca tie greutati, ci exprima prin comportamentul sau anumite probleme emotionale.
Copilul poate ajunge sa dezvolte o atitudine negativa generalizata pentru ca:
- simte nevoia de afectiune, dar nu stie cum sa o ceara din partea celor apropiati
- crede ca a se razbuna folosind o atitudine negativa ii va aduce mai multa atentie din partea celorlalti
- nu a reusit sa isi gaseasca o persoana cu care sa poata comunica deschis
- are nevoia de a se razbuna pentru situatii in care a fost facut sa sufere de catre cei din jur
- doreste sa atraga atentia parintilor pentru nevoia sa de afiliere si comunicare, de apartenenta la un grup, dar si la familie
Cum sa ajuti un copil sa-si schimbe atitudinea negativa
2. Incearca sa te apropii de copil, acordandu-i atentie si aratandu-i ca iti pasa cu adevarat de ce i se intampla. In ciuda aparentelor, copilul care ii respinge pe cei din jur are nevoie de afectiune si isi doreste sa fie apropiat de ei. Pentru a petrece timpul impreuna, ii poti propune realizarea unor activitati practice.
4. Nu il amana atunci cand iti cere atentie. Chiar daca pare sa-si aleaga cele mai nepotrivite momente pentru a comunica cu tine, incearca totusi sa ii oferi atentia atunci cand ti-o cere.
5. Discuta cu copilul tau despre emotii pozitive si emotii negative si ajuta-l sa si le identifice.
6. Arata-i ca il iubesti neconditionat, indiferent de greselile pe care le face.
7. In cazul in care nu reusesti sa schimbi ceva in comportamentul copilului tau, cauta ajutor de specialitate.
Ai intampinat astfel de cazuri? Ce solutii ai aplica pentru a-i ajuta pe copiii cu o asemenea problema de comportament?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum poti intelege mai bine temperamentul copilului
O relatie reusita intre parinte-copil se formeaza in timp si cu efort constant, rabdare si deschidere catre tot ce inseamna nou si provocari.
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
-
De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.
Comentează:
VORBESC DI PROPRIE EXPERIENTA.MULTUMIM CA EXISTAT.