Ce inseamna stilul de viata minimalist
Stilul de viata minimalist presupune a avea obiecte si a te implica in activitati care iti sunt absolut necesare. Cu alte cuvinte, perechea de pantofi care nu iti trebuie neaparat, dar pe care “trebuie” sa o ai pentru ca este nuanta ta preferata sau iesirea intr-un restaurant scump, pe care nu il preferi neaparat, dar pe care il frecventeaza prietenii tai, nu sunt caracteristici ale stilului de viata minimalist.
“Rasfoind” putin blogurile si site-urile de profil, scrise de persoane care au adoptat acest stil de viata, aflam cateva caracteristici importante ale stilului de viata minimalist:
Sa ai mai putine obiecte
Profilul consumatorului obisnuit include achizitii frecvente, care vizeaza:
- obiecte ce vor deveni la un moment dat inutile (vezi jucariile pentru copii, de care cei mici se plictisesc dupa o anumita varsta),
- obiecte care nu vor fi utilizate la timp (alimentele in exces care, daca nu sunt consumate la timp, ajung in cosul de gunoi),
- obiecte care sunt folosite o singura data (DVD-urile cu desene animate sau filme, de exemplu),
- obiecte care nu ajung sa fie folosite niciodata (obiecte cumparate “ca sa fie” sau pentru ca sunt la reducere, in ideea ca poate vor fi utile la un moment dat)
- obiecte care nu au o utilitate concreta (suvenirurile din vacante).
O persoana care vrea sa traiasca minimalist alege sa sorteze aceste obiecte si sa renunte la ele, dar si la obiceiurile care ii aduc in casa aceste obiecte.
Pentru copilul tau, sa renunte la obiectele inutile poate fi dificil la inceput. Dar, in timp va descoperi ca are mai putina ordine de facut in camera din acest motiv si va ajunge sa aprecieze acest lucru.
Sa cheltuiesti mai putin
Gandeste-te cati bani ai putea economisi daca ai taia de pe lista de cumparaturi categoriile de obiecte mai sus mentionate:). In plus, persoanele care au ales un stil de viata minimalist acorda mai mult timp activitatilor preferate si hobby-urilor, care nu presupun intotdeauna cheltuieli, spre deosebire de activitatile considerate in mod obisnuit “distractive”: iesiri in oras, cumparaturi, mese in oras, jocuri in oras (laser tag, popice, biliard etc.). Pentru multe persoane, stilul de viata minimalist aduce cu sine scaderea datoriilor, posibilitatea de a plati creditele existente sau posibilitatea de a pune deoparte mai multi bani.
Acest stil de viata il invata pe copil sa isi faca un obicei din a se intreba daca are nevoie de un obiect cu adevarat, inainte de a-l cumpara, lucru care ii va fi util in managementul banilor.
Sa fii multumit cu ceea ce ai
O data ce ai decis ca ai nevoie de mai putine lucruri, nu vei mai simti insatisfactia ca nu ai la fel de multe lucruri ca cei din jur (nu vei mai fi frustrat ca nu ai cel mai performant telefon, cea mai scumpa masina sau o casa cu mai multe camere decat folosesti). Stilul de viata minimalist aduce in schimb bucuria de a face activitatile care iti fac placere si de a “rupe” relatia de dependenta dintre fericire si posesie care ne conduce viata mai mult sau mai putin constient.
Pentru copii, aceasta lectie poate fi printre cele mai dificile. Copiii isi doresc accesoriile, hainele si experientele pe care le au ceilalti copii de varsta lor, pentru a fi mai usor acceptati de catre acestia. Insa esti un model pentru copilul tau si in aceasta privinta. Aratandu-i motivele pentru care alegi un stil de viata minimalist si avantajele acestuia, in timp, vei obtine cooperarea copilului tau. In plus, fiecare defineste minimalismul in functie de preferintele si nevoile sale, asa ca acest stil de viata nu va insemna ca fiul sau fiica ta nu pot avea lucrurile pe care si le doresc, doar ca vor invata sa le selecteze.
Sa fii liber sa alegi ce e important pentru tine
Fiecare “practicant” al acestui stil de viata declara ca de fapt, a avea un stil minimalist de viata inseamna altceva pentru fiecare persoana. De asemenea, mai inseamna sa te eliberezi de imaginea pe care o au majoritatea oamenilor din jurul tau despre “normalitate”, mai ales intr-o societate de consum. A alege sa renunti la masina pentru a merge cu bicicleta, a alege o vacanta cu cortul si nu una la un hotel de 4 stele sau sa renunti la televizor pot fi actiuni judecate de cei din jur ca “imature”, “excentrice” sau “neinteligente”.
Un parinte minimalist il invata pe copil acelasi lucru: sa se bucure in primul rand de experiente, nu de obiecte si sa aleaga sa faca ce ii place, indiferent de parerea celor din jur.
Sa ai mai mult timp
Ca parinte, timpul tau este foarte limitat, esti ca un elastic intins in toate directiile: job-familie-alte activitati (activitati de recreare, curatenie, cumparaturi, cursuri si multe liste).
Ai un copil la scoala? Atunci stim foarte bine prin ce treci. Drumuri pana la si de la scoala (daca copilul tau este in ciclul primar), teme, muuulte teme, verificari de ghiozdan, pachetele si nervi intinsi la maxim atunci cand ai impresia ca parca lectiile nu se mai termina. Iti va parea bine sa stii ca exista o platforma online care il va ajuta pe copilul tau sa parcurga mai usor notiunile si sa isi faca temele mai repede si bine. In fond, daca tot sunt pasionati de mediul digital, haideti sa le dam copiilor sansa sa si invete atunci cand petrec timp (bine dozat) in mediul digital. Site-ul Scoala Intuitext pentru clasele I-IV, avizat de Ministerul Educatiei, completeaza materia de la scoala si il insoteste pe elev pe tot parcursul anului scolar, creand o abordare mai prietenoasa in ceea ce priveste invatarea.
Legat de pregatirea pentru examene (alte consumatoare de timp din tot ce reprezinta timpul familiei), psihologii spun ca unii parintii simt aceeasi intensitate a examenului precum copiii lor. Pregatirea temeinica, cu o perioada generoasa in avans, si avand o abordare prietenoasa poate reprezenta solutia potrivita. ExamenulTau.ro este aliatul de nadejde al copilului tau si produsul educational online care ofera copilului tau acces la resurse variate: peste 200 de filme de predare ce insumeaza intreaga materie de gimnaziu pentru Evaluarea Nationala, peste 300 de teste si simulari de examen, rapoarte de activitate, recomandari de invatare de la specialisti etc.
In concluzie, a avea un stil de viata minimalist inseamna a-ti simplifica viata, a avea mai mult timp, pentru a descoperi ce e important pentru tine si familia ta, dincolo de lucrurile despre care ni se spune ca sunt importante (posesiuni materiale, cariera, bani).
Ce parere ai despre acest stil de viata?
*Sursa foto: Pixabay.com
Afla mai multe despre stilul minimalist de viata din urmatoarele articole:
Din experienta unui parinte: Ce nu-mi pare rau ca am cumparat
Ajuta-l pe copil sa renunte la lucrurile inutile
Cum adopti un stil minimalist de viata cand ai familie
Participa la Concurs! Spune-ne in sectiunea Comentarii de mai jos ce parere ai despre acest stil de viata si daca s-ar potrivi familiei tale si poti castiga cartea Trucuri psihologice pentru parinti (3-6 ani), aparuta la Editura Polirom. Castigatorul va fi anuntat pe data de 23 Octombrie 2012. |
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum poti intelege mai bine temperamentul copilului
O relatie reusita intre parinte-copil se formeaza in timp si cu efort constant, rabdare si deschidere catre tot ce inseamna nou si provocari.
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
-
Critica excesiva a copilului si comportamentele de autosabotaj
Critica excesiva din partea parintilor poate avea multiple efecte negative asupra dezvoltarii bunastarii emotionale a copiilor.
Comentează:6 comentarii
Pe alocuri cred ca s-ar potrivi oricui, dar nu dintr-o data.