characters characters

De ce este important voluntariatul pentru copilul tau

Propus de: SuntParinte.ro   |   01 iulie 2012    |   11727 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

Chiar daca este sau nu o moda sa faci voluntariat, societatea si generatiile se schimba si din ce in ce mai multi tineri incep sa adopte comportamente de voluntariat. Cele mai frecvente apar in timpul facultatii, cand studentii nu mai sunt atat de centrati pe ei insisi, ci sunt orientati spre nevoile celorlalti. Cu toate acestea, inca mai avem nevoie sa “lucram” la o cultura a voluntariatului. In liceu, unii tineri refuza sa faca voluntariat pentru ca nu vor sa-si piarda timpul degeaba, fara a fi platiti, in timp ce altii fac cu drag diverse activitati de ecologizare, se inscriu in grupurile liceului, organizeaza vizite la centre de batrani sau de copii.

 

De ce si cum ai putea sa-ti convingi liceanul sa faca voluntariat? Iata cateva motive si solutii:

1. Prin voluntariat isi creioneaza mai bine setul de valori dupa care se conduce in viata.


2. Invata sa aprecieze lucrurile pe care le au si sa se bucure chiar si de maruntisuri.


3. Isi seteaza obiective mai realiste in viata.

4. Obtine abilitati de comunicare si relationare sociala care ii vor fi utile pe viitor si in cariera profesionala.


5. Intr-un CV, activitatile de voluntariat sunt considerate de multi angajatori ca experienta profesionala.


6. Poate descoperi in activitatile de voluntariat realizate, hobby-uri si isi poate forma orientari profesionale pe aceasta linie.


7. Isi formeaza abilitati de lider, dobandeste o capacitate mai buna de a lua decizii, stie sa faca o analiza "cost-beneficiu" sau "resurse-cerinte" mult mai acurata.


8. Isi formeaza prieteni noi.


9. Ii creste increderea in sine si se simte util societatii.


10. Isi petrece timpul intr-un mod cat se poate de placut, acelasi timp invatand lucruri noi. Voluntariatul, privit din aceasta perspectiva, poate fi considerat un fel de “educatie non-formala”.

Prezinta-i toate beneficiile pe care le poate obtine de pe urma activitatilor de voluntariat. De asemenea, gandeste-te la faptul ca esti un model pentru el. Cu cat observa si este invatat de mic ca este important sa ii ajuti pe altii, sa te implici in activitati de pe urma carora sa nu te astepti neaparat sa obtii beneficii materiale, cu atat va tinde mai mult sa introduca
voluntariatul in viata lui de adolescent.

 

In calitate de cadru didactic, este recomandabil sa formezi copiilor gustul pentru activitati care sa le faca bine din punct de vedere sufleteste si de pe urma carora sa beneficieze si altii. Vizitele la centre de copii sau de batrani, concursuri, baluri mascate si evenimente organizate la care se pot face donatii pot fi ocaziile potrivite pentru a-i implica pe adolescenti si a-i obisnui sa se acomodeze in rolul de voluntari.


Si nu uita! Cu cat incepe mai repede sa faca astfel de activitati de voluntariat, cu atat isi va creiona un traseu mai clar in viata. Astfel de lucruri il formeaza ca om si il pregatesc pentru viata de adult.


Recomandarile tale
Copilul tau face voluntariat? Care sunt lucrurile pe care le-a invatat pana acum din aceasta experienta? Asteptam raspunsurile tale.

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Ioana Fratean
    Ioana Fratean    27.04.2011 - 12:45
    Cred ca intai ar trebui parintii sa invete ce e voluntariatul.
  • Utilizator Anonim
    vera popa    27.04.2011 - 11:25
    Fiul meu are aproape 12 ani. Il implic ori de cate ori am ocazia in actiuni de voluntariat si ii explic de ce eu particip la asemenea actiuni. A invatat deja ca prin voluntariat ii putem ajuta pe cei mai putin norocosi ca noi, pe cei care nu se pot ajuta singuri, sau ne putem aduce contributia la bunul mers al lucurilor in orasul in care traim, in tara in care traim, sau de ce nu in lumea in care traim. Ultima actiune de voluntariat la care am participat impreuna a fost actiunea "Romania prinde radacini" ocazie cu care fiul meu a plantat primii copaci din viata lui.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe