Cum sa reactionezi la emotiile copilului, si nu la comportamentul lui
Cum influenteaza emotiile comportamentul
Iata un exemplu: Copilul vine nervos de la scoala si tranteste usa camerei sale. Parintele tipa la copil ca nu are voie sa tranteasca usa si il pedepseste. Copilul se simte, probabil, mai nervos decat era cand a venit acasa, asa ca la masa refuza sa comunice cu parintii sau refuza sa manance sau le raspunde urat. Parintii il pedepsesc din nou pentru comportament, pe care il considera o provocare adresata lor de catre copil. Situatia poate continua la nesfarsit, aparand diverse conflicte intre parinti si copil.Asemenea probleme apar de la convingerea parintilor ca ei trebuie sa schimbe comportamentul copiilor. “Copilul meu trebuie sa faca ce ii spun eu, altfel nu sunt un parinte bun.”
Cum schimbi comportamentul pornind de la emotiile pe care le are la baza
Daca un comportament neadecvat are la baza o emotie, inseamna ca intelegand emotia si ajutandu-l pe copil sa ii faca fata intr-un mod constructiv, putem evita comportamentul nepotrivit. Asadar, ca parinti, ar trebui sa intelegem mai intai care sunt emotiile sau sentimentele care ii fac pe copii sa actioneze intr-un anumit fel si sa reactionam la emotii, nu la comportament. Iata cum poti face acest lucru:- Invata ca orice comportament inseamna de fapt o forma de comunicare. Comportamentele copilului, mai ales cele care iti ridica probleme, sunt semne de alarma pentru o problema pe care copilul o are si pe care nu stie sa o formuleze.
- Un comportament poate avea la baza diferite emotii: un copil poate deveni agresiv cand este gelos pe fratele sau, cand a fost certat de parinti sau pentru ca a luat o nota mai mica decat considera ca merita. O emotie poate determina comportamente diferite la copii diferiti: gelozia intre frati poate determina un copil sa ii respinga pe parinti, pe altul sa le caute atentia in mod constant iar pe altul sa il agreseze fizic sau verbal pe fratele sau.
- Concentreaza-te pe propriile emotii atunci cand te confrunti cu un comportament dificil al copilului. Furia, frustrarea sau tristetea nu te vor ajuta sa ii fii aproape copilului tau si sa il sprijini, asa ca primul pas este sa inveti sa faci tu insuti fata acestor emotii. Acorda-ti timp pentru a te linisti si apoi incearca sa afli care sunt emotiile care determina comportamentul copilului.
- Ajuta-l pe copil sa isi exprime emotiile care ii determina comportamentul. Poti incepe discutia cu copilul astfel “Am observat ca esti trist/nervos. S-a intamplat ceva?”. Abia dupa ce ai aflat care sunt cauzele comportamentului copilului, este recomandabil sa discuti cu el despre comportamentul prin care isi exprima emotiile. “Cand esti nervos, poti sa iti descarci furia in moduri pozitive: facand miscare, respirand profund sau lovind o perna.”
- Invata sa accepti sentimentele si emotiile copilului.
Aminteste-ti faptul ca cei mici nu au capacitatea de a-si descrie cu acuratete emotiile. Ei doar le simt, dar din neputinta de a spune ceea ce traiesc, reactioneaza comportamental. Uneori sunt comportamente gresite care ii deranjeaza pe cei din apropiere, dar ca parinte e bine sa reflectam asupra oricarui gest si actiune a celui mic, inainte de a pedepsi ori a sanctiona. Copilul tau prin ce comportamente isi exprima emotiile negative?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum poti intelege mai bine temperamentul copilului
O relatie reusita intre parinte-copil se formeaza in timp si cu efort constant, rabdare si deschidere catre tot ce inseamna nou si provocari.
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
-
Critica excesiva a copilului si comportamentele de autosabotaj
Critica excesiva din partea parintilor poate avea multiple efecte negative asupra dezvoltarii bunastarii emotionale a copiilor.
Comentează:5 comentarii