De la ce varsta il lasi pe copil sa mearga singur in oras
Decizia de a-l lasa pe copil sa mearga singur la scoala, in parc sau la magazin poate speria multi parinti. Cand stii ca este pregatit copilul tau? Exista o varsta de la care poti fi sigur ca nu va pati nimic daca il lasi singur in oras? Daca alti colegi de-ai lui au inceput sa mearga singuri la scoala, inseamna ca trebuie sa il lasi si pe el sa faca acest lucru? Tot felul de intrebari iti pot trece prin minte atunci cand copilul tau iti spune ca vrea sa mearga singur la scoala sau in oras.
Majoritatea parintilor din ziua de azi s-au bucurat de mai multa independenta in copilarie, mergand singuri la scoala de la varste mult mai mici decat propriii lor copii. Poate chiar tu, care citesti acum aceste randuri, ai mers la scoala fara insotitor de la o varsta pe care copilul tau a depasit-o.
Cum decizi cand este momentul sa il lasi pe copil sa mearga singur in oras?
Cei mai multi parinti decid daca sa il lase sau nu pe copil sa plece singur in oras in functie de distanta pe care trebuie sa o parcurga, de timpul pe care il va petrece singur pe drum si de varsta copilului. Multi parinti iau decizia si in functie de ce li s-a permis lor in perioada copilariei.
1. Tine cont de faptul ca exista diferente intre copii in ceea ce priveste maturitatea lor. Faptul ca alti copii de varsta copilului tau merg deja singuri in parc sau la scoala nu reprezinta un motiv suficient pentru a decide ca este momentul ca si copilul tau sa faca acest lucru.
2. Incepeti incet si progresati treptat. Ii poti propune pentru inceput drumuri scurte, pana la magazinul de langa casa, de exemplu. De asemenea, ii poti permite sa mearga singur la scoala, iar tu il poti urma la distanta, anuntandu-l sau nu pe copil ca vei face acest lucru.
3. Permite-i mai intai sa vina singur acasa de la scoala si nu invers (de acasa la scoala). Strategia functioneaza daca se afla cineva acasa la ora la care se intoarce copilul de la scoala. Daca trimiti singur copilul la scoala si apar probleme pe drum, va dura mai mult pana vei afla ca s-a intamplat ceva (trebuie sa te anunte cadrul didactic), in schimb, daca esti acasa atunci cand copilul se intoarce si intarzie, vei putea reactiona mai rapid.
4. Copiii sunt mai in siguranta in grup. Este preferabil sa iasa in oras impreuna cu alti copii si sa parcurga cat mai mult din drum insotit de prietenii sai. Desigur, acest lucru este valabil cand copiii nu isi distrag unii altora atentia sau nu se incurajeaza sa faca prostii.
5. Afla cu cine, unde si cum merge si cat timp va petrece. Inainte de plecarea copilului de acasa, este important sa stii toate aceste informatii.
6. Aminteste-i regulile de siguranta. Asigura-te ca stie regulile de circulatie rutiera si cum sa interactioneze cu strainii.
7. Asigura-te ca te poate contacta si ca poate fi contactat. Verifica daca telefonul sau are baterie, ca il va tine deschis, ca il va auzi daca il suni si ca poate efectua apeluri telefonice.
8. Sugereaza-i cui sa ceara ajutorul. Recomanda-i ca, in cazul in care va fi nevoie, sa ceara ajutorul unui politist, jandarm sau unei persoane cu copii. Este mai sigur sa actioneze astfel decat sa mearga la prima persoana care ii iese in cale.
La un moment dat va trebui sa iti iei inima in dinti si sa il ajuti pe copilul tau sa faca primii pasi catre independenta. Si, dupa cum ai vazut, daca reusesti sa faci acest lucru treptat si luandu-ti masuri de precautie, situatia va decurge natural. Atat pentru tine, cat si pentru el.
Tu cum si cand ai decis ca este momentul sa-ti lasi copilul sa mearga singur la scoala? Ce alte sfaturi ai mai avea pentru parintii ajunsi in aceasta etapa?
Afla raspunsuri si la alte intrebari legate de educatia copilului citind cartea Cum ne educam copiii (4-11 ani) de Liat Hughes Joshi, aparuta la Editura Polirom, in colectia Psihologia copilului&Parenting.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Siguranta copiilor – cum gestionam libertatea de actiune si grija pentru prevenirea pericolelor?
Copiii invata cel mai bine prin experiente si joaca. De aceea, cu cat beneficiaza de mai multe experiente noi, cu atat devin mai pregatiti pentru viata.
-
Hiper independenta - ce inseamna si cum apare inca din copilarie
Hiper independenta inseamna determinarea deseori exagerata a unei persoane de a fi independent intru totul, chiar si atunci cand ar fi cazul sa accepte ajutorul sau sprijinul celor din jur.
-
Cand parintii corecteaza excesiv greselile copiilor
Nu e deloc usor sa iti privesti copilul facand greseli. Ne dorim ce e mai bun pentru ei si am vrea cumva sa ii ferim de orice este gresit sau chiar "imperfect".
Comentează: