VIDEO: Ce este patriotismul- Cum ar fi lumea fara Romania
Copilul tau stie cand este Ziua Nationala a Romaniei? Stie sa-ti spuna care sunt semnificatiile ei? In aceasta perioada, in care emigrarea a devenit cea mai fericita optiune pentru multi dintre romani, patriotismul poate parea un subiect depasit. Cu toate acestea, iti propunem sa vorbim despre ce este patriotismul, dar si despre actiunile si comportamentele pe care le implica.
Daca nu stii cu ce sa incepi discutia despre tara noastra cu cel mic, urmariti impreuna urmatorul material video. O sa va aminteasca, daca ati uitat, care sunt motivele pentru care ne putem mandri ca suntem romani. Si, de ce nu, ii poate oferi copilului tau modele demne de urmat:
Patriotismul ca valoare
A-i forma aceasta valoare copilului inseamna a-i oferi o explicatie coerenta si pe intelesul lui despre importanta felului in care se raporteaza la tara din care face parte, despre apartenenta la tara si rolul de cetatean.
Cum il poti invata ce este patriotismul?
Vorbeste-i despre semnificatiile istorice ale zilei nationale.
- Pentru a-l ajuta sa inteleaga ce este patriotismul, vorbeste-i despre sacrificiul facut de stramosii nostri pe campul de lupta pentru o tara libera pentru ei, dar si pentru generatiile urmatoare.
- Identificati in arborele genealogic membrii familiei voastre care au luptat in razboaie. Povesteste-i despre cat de greu le-a fost celor ramasi acasa sa se descurce cu traiul de zi cu zi, despre cum femeile au fost nevoite sa invete sa faca munca barbatilor in lipsa lor, cand acestia se aflau pe campul de lupta etc.
- Arata-i copilului motivele pentru care iti place tara in care traiesti. Poate iti plac peisajele pitoresti, ospitalitatea oamenilor, traditiile sau clima. Oricare ar fi lucrurile care te fac sa apreciezi tara noastra, impartaseste-le copilului tau si ajuta-l sa gaseasca si el motive pentru care sa ii placa Romania.
- Daca printre cunostintele tale se numara si cetateni straini care au vizitat Romania, intreaba-i de ce le place tara noastra. Este foarte posibil sa obtii raspunsuri surprinzatoare, care sa te ajute pe tine, dar si pe copilul tau, sa priviti tara noastra dintr-o noua perspectiva.
Patriotismul in comportament
Dincolo de definitiile patriotismului, este bine sa evidentiezi felul in care aceasta valoare se manifesta prin comportamente si actiuni. Iti propunem cateva modalitati concrete prin care ii poti forma copilului simtul patriotic.
Exemple de manifestari ale patriotismului
- Mergi la vot si nu uita sa-l iei si pe cel mic cu tine. Chiar daca nu va avea voie sa intre cu tine in cabina de vot, poate sa observe intreg ritualul, securitatea din locatia in care se desfasoara votarea, stampila care atesta ca ti-ai exercitat dreptul de cetatean roman.
- Participa la evenimentele patriotice. Ziua Nationala a Romaniei este una dintre ocaziile in care poti sa iti iei copilul la manifestatii. Aminteste-ti sa ii explici in permanenta ce se va intampla si cum se vor derula lucrurile inainte de a ajunge in mijlocul evenimentului. Daca copilul tau nu a mai luat parte pana acum la evenimente de acest fel, aglomeratia, sunetul fanfarelor, steagurile fluturand si vocile la microfon s-ar putea sa il sperie foarte tare.
- Realizeaza activitati practice legate de evenimentele importante sau de simbolurile patriei. Creaza impreuna cu el un steag, creati hora unirii, invata-l sa danseze in hora, ascultati si incercati sa memorati versurile imnului etc. Copiii invata mult mai usor in joaca decat intr-un cadru foarte formal.
- Meciurile sportive la care participa echipa Romaniei la competitii europene sau internationale sunt ocazii perfecte pentru a da dovada de patriotism. Purtati insemnele tarii si urmariti meciurile live sau in fata televizorului, ramanand aproape sufleteste de echipa ce reprezinta tara. Bucurati-va de succese, dar fiti alaturi de echipa nationala si in cazul esecurilor.
- Calatoreste in tara. Desi din punct de vedere financiar s-ar putea sa-ti permiti o iesire in afara tarii cu intreaga familie, ar fi bine sa cauti si locuri din tara la fel de adecvate bugetului. Avand in vedere nemultumirile tinerilor privind posibilitatile de a se dezvolta pe care le au aici, indicat ar fi sa ii arati copilului tau ca traieste totusi intr-o tara frumoasa, care inca mai are destule de oferit tinerelor generatii. Vacantele exotice sunt o optiune buna, dar este recomandabil sa le alternezi si cu excursii prin tara.
Asteptam si parerile tale! Ce este pentru tine patriotismul? I-ai vorbit copilului despre aceasta valoare?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum il ajuti pe adolescent sa isi identifice valorile morale
Valorile sunt atitudini fundamentale ce ne ghideaza in procesul nostru mintal si comportamental ce ne ofera sens si semnificatie propriei vieti.
-
Provocarea lunii Decembrie. Incurajeaza bunatatea in familie si in jurul tau
Intr-o lume in care succesul, competitia si comparatiile cu cei din jur conduc sau influenteaza in mare parte interactiunile cu cei din jur, bunatatea poate deveni cu usurinta una dintre calitatile umane cele mai subestimate.
-
Cum se dezvolta gandirea morala in copilarie si adolescenta
Cum isi dezvolta copiii gandirea morala si cum ii putem sprijini in acest sens? Se poate vorbi despre 3 etape majore in dezvoltarea morala a copiilor si adolescentilor.
Comentează:18 comentarii
Unde este respectul pentru cei trecuti, dar pentru copii noștri, politicienii vin și se duc, dar noi românii ce facem, o să ajungem să ne fie rușine cu țara noastră.
Copii noștri aud în familie că avem o țară de ”cacao”, dar cine e țara...nu oare noi. La cei care nu le convine sunt liberi să plece și chiar îi rog să renunțe la cetățenia română să vedem dacă îi vrea America, Germania, Marea Britania, Turcia, etc.
O mică povestire, un turc în România, l-am întrebat de ce nu vrea cetățenie și a răspuns că-l pun la interviu să recunoască că românii iua învins pe turci și e nu a învățat așa și din patriotism nu o face.
Câți dintre noi am face asta în Germania ?
O altă idee: ne-am obișnuit să ne dea țara să ne ajute, dar noi ce dăm țarii ? Câți își fac datoria la locul de muncă la stat, câți fac curat în fața blocului, câți mai ridică o hartie de pe jos, dar în rest la comnetat suntem buni, că e mizerie în țară, că e urât în țară, că nu avem drumuri.
Da cei care au plecat au plecat spre mai bine, dar oare unde au învățat cine le-a plătit studiile , cine i-a făcut oameni.
Uităm și asta e grav...
Mai bine fiecare ar face bine pentru țară micuț( puțin dar bine intenționat), curățenie, civilizație, cultură, participare civică ( de ce nu-i dai una în cap celui care fură, i-a mită, nedreptățește, cine te împiedică ? frica, lașitatea...)
Haide-ți să ne unim cât mai putem că altfel o să ajungem sclavi iar pe al nost pământ.
Copii noștri o să lucreze la multinaționale, benzină bagăm de la austrieci, vorbim de la greci și alte nații, nu mai bine ce a făcut Rusia, bogățiile țari naționalizate, nu putem să le exploatăm le lasă acolo până putem, nu le dăm la alții pe nimic, pe șpăgi.
Nu suntem mulțumiți de justiție, hai s-o schimbam, te-am prins că furi, confiscată averea măcar cât prejudiciul sau muncești în pușcărie să întorci paguba să devenim responsabili. Nu ai furat un miliard stau 2 ani la mititica și apoi ieși și te bucuri de bani furați. Ai omorât stai 12 ani din 17 și apoi ieși bine merci, nu plătește pentru asta, muncă silnică ( făcut canal Dunăre_ București, făcut autostrăzi) făcut banii și dat familiei care a pierdut acel om, nu zic că nu se cumpără, dar măcar alină. Nu scuza penibilă, plătec cu libertatea, dar pe banii mei să îți asigur 3 mese pe zi, gardieni, întâlnire conjugală, că are drepturi, dar când a luat dreputul altcuiva...
Mă opresc căci mă miră faptul cât de repede oamenii se prind să semneze o petiție că le-a scos un canal din grilă, iar lucrurile cu adevărat important ... lasă , până o să ne doară. Ignoranța doare cel mai tare, atunci o să ne dăm seama cât costă educația și ce impotanța are, chiar și cea pariotică.
Daca nu stim ce inseamna sa fim romani si sa fim mandri inseamna ca mult mai multi romani trebuie sa manance painea strainatatii pentru a intelege cine sunt ei si ce rol au in aceasta lume.
Cat despre imnul national, acesta nu a fost si nu este un mars funebru ci esenta neamului romanesc ce are nevoie mereu sa isi aminteasca cine este.
Probabil ca cea mai frumoasa definitie a fost data patriotismului la romani de catre Seniorul Corneliu Coposu care considera ca patriotismul este un sentiment profund care nu se declama ci se practica in viata de zi cu zi.