De ce e bine sa il lasi pe copil sa se revolte?
Un copil bun sau un copil cuminte este, prin definitie, un copil ascultator. Acest lucru inseamna ca face ce i se spune. Mai exact, face ce ii spun parintii. Pe termen scurt, acesta este un lucru de dorit, mai ales de catre parinti, pentru ca totul merge mai usor cand copilul nu se opune parintilor. Intrebarea este insa daca ne dorim cu adevarat copii obedienti, care sunt obisnuiti sa faca ce li se spune sau copii capabili de gandire critica si independenta.
*Sursa foto: Flickr.com
Pentru ca presupunem ca raspunsul tau este a doua varianta, schimbam putin perspectiva asupra revoltelor si refuzurilor copilului tau, pentru a-ti arata ca s-ar putea ca acestea sa fie, de fapt, semne bune:).
Iata care sunt lucrurile de care este bine sa tii cont atunci cand te confrunti cu revoltele copilului tau:
1. Refuzurile si revoltele copilului sunt modalitatea prin care se exprima ca fiinta diferita de tine. Prezenta lor inseamna ca fiul sau fiica ta isi construieste identitatea si se manifesta ca fiinta separata de ceilalti, care are propriile nevoi si dorinte. Si tu te opui lucrurilor care nu iti plac sau te deranjeaza si nu taci atunci cand cineva iti cere sa faci ceva ce nu iti place. Acelasi lucru face si copilul tau atunci cand ii ceri sa manance tot din farfurie, sa poarte o caciula cand iese afara sau cand ii spui sa mearga la somn mai devreme.
2. Prin refuzuri, copiii fac tranzitia spre independenta si autonomie. Doar refuzand ce i se propune, atunci cand simte ca trebuie sa faca acest lucru, va invata sa gandeasca independent. Refuzul pe care il are fata de tine il pregateste pentru situatiile in care va trebui sa faca fata presiunii sociale de mai tarziu, in adolescenta.
3. Refuzurile si revoltele sunt semnul ca aveti o relatie pozitiva de comunicare si de atasament. Doar un copil care se simte in siguranta si in largul lui langa parinte, se va revolta. De asemenea, doar copiii care stiu ca sunt iubiti neconditionat de catre parinti vor alege sa isi exprime opozitia, pentru ca stiu ca nu vor fi respinsi de catre parinti.
4. Cu cat vei insista mai mult, cu atat copilul va refuza mai hotarat. Este o reactie naturala a copilului, iar daca nu iti doresti ca pe viitor copilul tau sa faca doar ce ii spun ceilalti oameni, este bine sa adopti o solutie de compromis in fata refuzurilor copilului tau.
5. Prin revolte, copilul isi dezvolta anumite abilitati de care va avea nevoie mai tarziu: sa stie sa argumenteze, sa aiba un punct de vedere, sa compare, sa identifice punctele forte si pe cele slabe, sa caute avantaje si dezavantaje, sa identifice potentialele obstacole si riscuri, sa fie asertiv, sa stie cand sa spuna “nu” si cand anume sa fie de acord cu ceea ce i se propune etc.
6. Refuzurile inseamna o ocazie pentru copil de a face fata emotiilor negative. Furia, frustrarea, nerabdarea, sunt emotii pe care le va experimenta toata viata, iar confruntarile cu tine il pot invata sa le faca fata intr-un mod sanatos sau nesanatos, in functie de reactiile tale.
Cum profiti de refuzurile si revoltele copilului pentru a-l ajuta sa creasca?
- Ofera-i ocazia sa protesteze. Poti crea situatii in care stii ca cel mic va refuza sugestiile sau cerintele tale, tocmai pentru a-i da ocazia sa isi exerseze aceasta abilitate.
- Discuta despre motivele pentru care copilul refuza sa te asculte. Ia in considerare refuzul lui, chiar daca nu poti sa il lasi sa faca ce isi doreste.
- Arata-i ca reactia sa este importanta pentru tine: “Inteleg ca nu iti doresti sa mergi azi la gradinita/scoala, dar uneori trebuie sa facem si lucrurile pe care nu ni le dorim.” este o reactie mai buna decat “Cum sa nu mergi la gradinita?! /Cum sa nu mergi la scoala? Nu se poate asa ceva, treci si imbraca-te!”. Ii arati copilului ca nevoile si dorintele sale conteaza pentru tine si pentru cei din jur, chiar daca nu i se indeplinesc intotdeauna.
Pentru toate aceste motive, a te revolta din cand in cand poate fi un lucru bun. Asa ca data viitoare cand copilul tau iti spune “Nu vreau!” inseamna ca ai un copil care nu se teme sa isi exprime dorintele si nevoile.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum poti intelege mai bine temperamentul copilului
O relatie reusita intre parinte-copil se formeaza in timp si cu efort constant, rabdare si deschidere catre tot ce inseamna nou si provocari.
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
-
Modul in care ii raspunzi la intrebari copilului tau
Modul in care raspunzi copilului la intrebarile pe care ti le adreseaza conteaza foarte mult, nu doar pentru dezvoltarea lui intelectuala, ci si emotionala.
Comentează:10 comentarii
Revolta nu inseamna numai dorinta de independenta, ci dorinta de relationare si recunoastere a propriei valori umane... Aici parintele trebuie sa fie foarte atent la nevoile copilului si sa discearna intre ce e necesar si normal si autoritate.