characters characters

10 masuri prin care poti combate agresivitatea la copii

Propus de: SuntParinte.ro   |   10 ianuarie 2014    |   18371 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

masuri de combatere a agresivitatii la copiiAgresivitatea la copii este din pacate o problema din ce in ce mai des intalnita in zilele noastre. Fie ca se manifesta asa la scoala sau acasa, nu este de lasat "sa treaca de la sine". Daca ai identificat la copilul tau mai multe caracteristici ale copilului violent, este momentul sa afli mai multe despre masurile pe care le poti lua pentru a depasi aceasta situatie. Afla cum sa ajuti un copil agresiv, aplicand cateva principii simple recomandate de specialistii in educatie.

Cum combati agresivitatea la copii?

1. Stabileste un set clar de reguli in familie. Asigura-te ca fiul sau fiica ta au inteles corect comportamentele care sunt permise. De asemenea, nu ezita sa le ceri parerea in privinta regulilor pe care le stabilesti.
    
2. Invata-l sa isi ceara scuze. Este important ca atunci cand greseste fata de cineva, copilul sa stie cum sa reactioneze. Ii poti fi chiar tu model, aratandu-i ca toti oamenii, chiar si parintii, sunt nevoiti sa isi ceara scuze in anumite situatii. Asadar, nu ezita sa iti ceri scuze fata de copilul tau atunci cand este nevoie.



3. Invata-l sa faca fata dezamagirii. De multe ori, agresivitatea la copii apare datorita faptului ca nu au invatat sa faca fata dezamagirii si tristetii.  

4. Invata-l ca nu este bine sa fie razbunator.
 
5. Sanctioneaza comportamentul, nu persoana. “Esti un copil rau si meriti sa fii pedepsit” este un mesaj prin care parintii sanctioneaza persoana, nu comportamentul.  Copilul se poate simti respins, neiubit sau nedorit, emotii care duc la cresterea agresivitatii si la acte violente.  Un mesaj prin care parintii arata ca fac diferenta intre copil si comportamantul sau ar fi: “Gestul tau a fost unul gresit si din aceasta cauza nu ai voie la televizor trei zile”. Toti copiii fac greseli, iar acest lucru nu inseamna ca toti copiii sunt “rai”. Este important sa ii explici copilului ce anume a gresit, pentru ce este pedepsit si, mai ales, faptul ca desi a gresit tu il iubesti si ii vei fi mereu aproape.

6. Invata-l ca are voie sa simta orice, dar nu sa faca orice. Furia, ura, dispretul si alte emotii negative sunt perfect normale si apar in multe situatii din viata fiecaruia dintre noi. Felul in care ii invatam pe copii sa exprime aceste emotii este esential in prevenirea sau combaterea agresivitatii in randul copiilor. Este bine sa il inveti pe copil inca de la cele mai mici varste diferenta dintre emotia pe care o simte si actiunea pe care decide sa o realizeze. Atunci cand este furios, poate ca prima tendinta este sa faca rau cuiva. Invata-l sa foloseasca aceasta energie intr-un alt fel (de ex. : sa loveasca o perna, sa depuna un efort fizic) si sa isi exprime emotiile intr-un mod constructiv.

7. Acorda atentie comportamentelor pozitive. Multi parinti acorda atentie mai multa copiilor atunci cand acestia au un comportament nedorit. Lectia pe care o invata copiii in acest caz este aceea ca este nevoie sa faca ceva gresit pentru ca parintii sa le acorde atentie. Pe de alta parte, parintii se obisnuiesc sa observe doar comportamentele nedorite ale copiilor si sa le sanctioneze. De aceea, este important sa recompensezi actiunile pozitive ale copilului inca de la cele mai mici varste si sa te asiguri ca petreci suficient timp impreuna cu el.

8. Chiar daca exista neintelegeri intre parinti, incearca sa nu-l faci martor pe copil martor la aceste conflicte. Chiar daca va aude ridicand tonul unul la celalalt, discuta ulterior cu el. Evita sa ii formezi o imagine a unei familii extrem de fericite daca nu sunteti asa. Poti sa-l asiguri ca, indiferent de problemele existente intre adulti, dragostea ta pentru copil ramane la fel de mare.

9. Ajuta-l sa isi foloseasca energia intr-un mod pozitiv. Daca fiul sau fiica ta dispune de energie in exces, incurajeaza-l sa practice un sport.

10. Incearca sa descoperi impreuna cu psihologul sau consilierul care sunt evenimentele si traumele care au contribuit la aparitia agresivitatii. Astfel, vei putea elimina situatia care l-a determinat pe copil sa se comporte violent.

Tu ce solutii ai gasit pentru a combate agresivitatea la copii? Impartaseste-ne din ideile si experienta ta!




Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe