Ce poate invata copilul in vacanta de vara?
• Responsabilitatea privind treburile casnice. Probabil pana la aceasta varsta, copilul tau are cateva responsabilitati in casa pe care te astepti sa le indeplineasca. Vara ai tot timpul sa “treci la nivelul urmator”: invata-l o sarcina casnica mai complexa, pe care nu o stapaneste inca. Il poti invata sa gateasca un fel simplu de mancare, sa se ocupe de spalatul rufelor sau sa aiba grija de o planta pe care a plantat-o singur, sub atenta ta supraveghere. Copiii sunt incantati in general sa invete lucruri care ii vor ajuta sa se descurce cand vor fi “oameni mari”. In plus, aceasta idee inseamna ca va petrece mai mult timp cu tine, lucru care va va bucura pe amandoi.
• Invata-l sa gaseasca singur modalitati de a se distra. Incapacitatea copiilor de a-si gasi singuri o ocupatie se afla in stransa legatura cu tendinta parintilor de a organiza ei insisi programul copiilor si de a include in el cat mai multe activitati, pentru a preveni situatia in care copilul striga “M-am plictisit!”. Oricat de bine ai planificat vacanta aceasta, momentul acesta este inevitabil si il poti privi ca pe o ocazie de a-l invata pe copil sa decida pentru el ce vrea sa faca. Ii poti face un abonament la biblioteca, ii poti pune la dispozitie un aparat foto, accesorii care sa incurajeze miscarea (minge de forbal, rachete si mingi de tenis, role etc.), dar incurajeaza-l sa aleaga singur ce vrea sa faca, exprimandu-ti convingerea ca va reusi sa gaseasca si singur ceva de facut.
• Managementul timpului. Vacanta de vara pare nesfarsita cand incepe si prea scurta cand se apropie de final, asa ca pentru a te asigura ca cel mic va profita din plin de timpul liber disponibil, invata-l sa isi planifice realizarea temelor pentru acasa de-a lungul intregii vacante, nu in ultimele doua saptamani si realizati impreuna un calendar al vacantei.
• Comunicarea cu persoane de varste diferite. In timpul scolii, copilul socializeaza in special cu colegii de clasa sau cu prietenii de joaca, de varste mult apropiate de a sa. In vacanta, poti stimula abilitatile de comunicare ale copilului tau, punandu-l in situatia de a comunica cu persoane varstnice (bunicii, de exemplu) sau cu copiii mai mici ca el (vizite la rude cu copiii mai mici, voluntariat care implica interactiunea cu copii de varste diferite, babysitting).
• Stabilirea de obiective. Vara este momentul propice pentru stabilirea de obiective pentru ca aveti suficient timp pentru a le indeplini. Nu il lasa pe copil singur in acest proces, stabiliti impreuna un obiectiv pe care sa il atingeti la sfarsitul vacantei: un anumit numar de carti citite, un anumit timp dedicat exercitiilor fizice, o anumita abilitate de format... orice va doriti sa realizati de mult timp sau credeti ca va face placere sau va ajuta!
• Invatarea prin actiune. Tot timpul anului scolar, copilul invata stand in banca la scoala sau la birou acasa. Nu e de mirare ca uneori invatarea devine plictisitoare. Profita de vremea frumoasa pentru a iesi afara si a invata lucruri noi facandu-le: construiti un zmeu, un avion de hartie, transformati apa sarata in apa dulce sau invata-l despre presiunea aerului.
Iata ca exista o multime de lucruri pe care copilul le poate invata in aceasta vara, lucruri care nu implica mari costuri, dar garanteaza distractia si evolutia copilului tau.
Tu ce vrei sa il inveti in aceasta vara pe copilul tau?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Activitati de vara pentru sanatatea emotionala
Vara este anotimpul ideal pentru a te conecta cu natura si pentru a-ti reincarca bateriile de energie si bunastare emotionala.
-
Intrebari care te ajuta sa organizezi vacanta de vara a copilului
Cum poti gasi inspiratie pentru inca o luna de vacanta de vara a copilului tau? Iata cateva intrebari care te pot ajuta sa descoperi cateva directii de actiune.
-
10 activitati distractive de vara pentru toddleri
Jocurile distractive sunt foarte importante pentru dezvoltarea copiilor mici fiindca ii ajuta nu doar sa se dezvolte fizic, ci si cognitive, social si emotional si ii incurajeaza sa isi dezvolte independenta si increderea in sine.
Comentează: