characters characters

Anxietatea la inceputul clasei pregatitoare

Propus de: SuntParinte.ro   |   02 septembrie 2016    |   5258 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

anxietate clasa pregatitoare
Prima zi de scoala poate fi o zi tensionata pentru elevii de toate varstele. Insa, pentru cei care abia incep scoala si intra in clasa pregatitoare, emotiile pot fi mult mai mari. Copilul tau trebuie sa se adapteze la noi colegi, la un nou cadru didactic si la o noua scoala. Toate acestea pot fi foarte solicitante pentru un copil de 6 ani. Asa ca va avea nevoie de ajutorul tau pentru a gestiona anxietatea inainte de inceperea scolii.

Iata cateva recomandari despre cum iti poti ajuta copilul sa treaca de anxietate in clasa pregatitoare.

Nu neglija emotiile copilului tau. Parintii pot ajunge la concluzia ca teama copilului fata de scoala „va trece” in scurt timp si ca nu este nevoie sa faca prea mult zgomot pe aceasta tema. Pe de alta parte, nici discutiile indelungate despre cat de dificil este la scoala sau cat de infricosatoare este prima zi de scoala nu sunt o idee buna. Asculta temerile copilului tau si gandurile sale despre inceperea scolii, raspunde-i la intrebari si arata-ti increderea ca va avea o experienta frumoasa.

Pregatirea timpurie.Viziteaza impreuna cu copilul tau scoala si clasa in care va invata in anul scolar care incepe. Descoperiti impreuna unde sunt toaletele, unde este cabinetul medical si alte locuri importante din scoala. Intreaba cadrul didactic daca in prima zi de scoala parintii pot sta mai mult timp in clasa, impreuna cu copiii. In plus, ii poti povesti copilului despre ce va invata la scoala in clasa pregatitoare. Poti rasfoi programele scolare pentru clasa pregatitoare pentru a-ti face o idee despre ce va invata copilul in clasa pregatitoare.

Stabilirea unei rutine de ramas bun. Ia-ti la revedere asa cum iti iei la revedere de obicei de la copilul tau si spune-i cand vei veni dupa el sau cand va veti vedea. Nu este o idee buna sa te strecori din clasa fara sa te vada sau fara sa ii spui la revedere.

Alte modalitati de a oferi certitudini si incurajari copiilor. Oferirea de certitudini si asigurari e o parte importanta in a-ti ajuta copilul sa faca fata anxietatii din prima zi de scoala. Poti face acest lucru prin gesturi, imbratisari, pupici, o fotografie cu toata familia intr-un buzunar al hainei etc. De asemenea, poti sa ii citesti copilului despre prima zi de scoala a copiilor de peste tot din lume, precum si povesti prin care sa evidentiezi anxietatea de separare. Citind si discutand cu copilul tau, ii oferi posibilitatea de a vorbi despre ce anume simte, care ii sunt fricile si sperantele.

Pe langa aceste sugestii, poti lua in considerare si urmatoarele:

  • Anxietatea de separare poate sa apara si in randul parintilor care se vad dintr-o data in situatia de a sta departe de copilul lor. Fii atent la propria ta stare emotionala inainte de inceperea scolii, la propriile ingrijorari, pentru a evita sa transmiti copilului anxietatea ta.
  • Inainte de a incepe scoala, propune-i un joc de rol. Jucati-va de-a parintele si copilul in prima zi de scoala: tu vei juca rolul copilului, iar el va fi parintele. Lasa-l sa te „ajute” sa te pregatesti si sa iti raspunda la intrebarile despre scoala si clasa pregatitoare.
  • Daca nu ai un copil foarte speriat de inceperea scolii, numarati pe calendar zilele care au ramas pana la inceperea anului scolar. Astfel, nu veti lasa pe ultima suta de metri cumparaturile sau alte aspecte ce ar putea fi rezolvate din timp si veti evita un stres in plus.
  • Ajuta-ti copilul sa isi faca prieteni in randul copiilor din clasa. Daca poti cunoaste cativa dintre viitorii colegi de clasa ai copilului, inainte de a incepe scoala, ii poti invita acasa la voi pentru a se imprieteni.
  • Mergeti impreuna la cumparaturile pentru scoala si permite-i copilului sa faca primele sale alegeri (de exemplu, il poti lasa sa aleaga ce culoare sa aiba ghiozdanul, penarul, stiloul etc.).
  • Obisnuieste-ti copilul cu un program de somn fix inainte de a incepe scoala pentru a fi mai usoara acceptarea noii rutine.
  • Realizati inainte de prima zi de scoala traseul pe care va merge in fiecare zi copilul. Il va ajuta sa se obisnuiasca si sa invete drumul, pentru ca mai tarziu sa poata merge singur.
  • Pune in ghiozdanul copilului un obiect care ii este drag din casa si care il va ajuta sa treaca mai usor peste primele zile de scoala.
  • La finalul zilei, nu uitati sa va bucurati de reusita copilului de a sta la scoala si a se descurca de unul singur.
  • Arata-i ca ai incredere in cadrul didactic de la clasa, incurajandu-l sa aiba incredere la randul lui in acesta.
  • Ia-ti la revedere de la copil cu zambetul pe buze si calm, astfel incat sa transmiti incredere si entuziasm, nu anxietate.

Dupa ce a trecut prin prima zi la gradinita si a reusit sa se adapteze la mediul de acolo, si anxietatea din prima zi de scoala va fi depasita de copilul tau, cu siguranta. Insa acomodarea cu noii colegi, cu noua doamna invatatoare si cu noua scoala poate fi pentru unii copii un proces de durata. Ai rabdare cu copilul tau, pregateste-l cat mai bine pentru prima zi de scoala si asculta-l cu interes si caldura cand se intoarce de la scoala :).


Tu ce sugestii ai pentru a-l ajuta pe cel mic sa treaca cu brio peste primele zile de scoala?


*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/50997200@N07/6060471432/in/photostream/Copyright: Anders Ruff Custom Designs

Comentează:
4 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Mara Andreescu
    Mara Andreescu    16.10.2018 - 18:14
    Iată și câteva materiale care ar putea să îți fie de folos:
    https://www.suntparinte.ro/activitate-in-familie/joc-de-atentie
    https://www.suntparinte.ro/activitati-pentru-dezvoltarea-atentiei-copiilor
    https://www.suntparinte.ro/concentrarea-atentiei-la-copii
  • Mara Andreescu
    Mara Andreescu    16.10.2018 - 18:12
    @Andrei: Mulți copii au probleme de concentrare a atenției la școală, mai ales în primii ani școlari. Înainte de a intra în panică, este bine să îți amintești că scopul clasei pregătitoare este să îi ajute pe copii să se adapteze la programul școlar, așa că fiul tău are timp un an de zile să se obișnuiască cu cerințele mediului școlar. Apoi, este bine să înțelegeți dacă este într-adevăr un deficit de atenție sau motivele pentru care copilul nu se concentrează la ore este altul (alți colegi îl distrag, este hărțuit, nu înțelege lecțiile, se plictisește etc.). Încearcă să vorbești cu el despre motivele pentru care nu este atent la ore. Apoi, dacă este vorba de o problemă de atenție, îi puteți antrena atenția jucând cu el jocuri de atenție, încurajând un stil de viață sănătos (cu suficient somn și timp petrecut în natură). De asemenea, atenția este îmbunătățită atunci când copiii sunt lăsați să se implice în activități care îi interesează.
  • Fără foto
    Andrei    15.10.2018 - 14:06
    Copilul nostru este in clasa 0 nu e atent deloc la ore .ce sa facem??? Cum sa mai procedam
  • Fără foto
    anxietate    13.01.2017 - 18:43
    Si ce facem daca am intrat in aceasta lupta cu anxietatea...

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Obiective pentru copii in noul an scolar
    Obiective pentru copii in noul an scolar
    28 august 2024   

    A stabili obiective la inceput de an scolar este un pas important in organizarea si obtinerea succesului scolar.

  • Pregatirea emotionala pentru inceperea scolii
    Cum il pregatesti pe cel mic pentru inceperea scolii
    12 mai 2023   

    Copilul tau incepe scoala la toamna? Dincolo de intrebarile despre cat de pregatit este copilul din punct de vedere cognitiv pentru inceperea scolii, un aspect esential este pregatirea lui emotionala si sociala pentru aceasta schimbare.

  • Teama de noul an scolar
    Teama din prima zi de scoala sau gradinita. Cum ii ajutam pe copii
    25 august 2022   

    Orice nou inceput poate trezi neliniste, frica sau ingrijorare, la orice vârsta. In cazul copiilor, aceste emotii pot fi si mai intense, pentru ca cei mici nu si-au format inca abilitatile de reglare emotionala si nu pot anticipa intotdeauna corect ce presupune schimbarea prin care urmeaza sa treaca.

Mai multe