characters characters

Jocuri pentru dezvoltarea memoriei

Propus de: SuntParinte.ro   |   21 aprilie 2010    |   9006 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

Memoria este una dintre capacitatile remarcabile ale fiintei umane. Putem vorbi despre memoria de scurta durata, cea pe care o folosim atunci cand suntem angajati intr-o sarcina si memoria de lunga durata, adevaratul nostru depozit de cunostinte. Aici intra amintirile pe care le avem, informatiile despre noi, despre cei dragi si apropiati, ceea ce invatam la scoala si informatiile de care avem nevoie pe parcursul scolii si le putem utilize oricand. Memoria copiilor de nivel  poate fi extinsa si flexibilizata foarte mult. Iti propunem niste exercitii matematice pe care le poti realiza oriunde cu copilul tau si care il vor ajuta sa-si exerseze memoria, dar si abilitatea de calcul matematic.

 
De ce ai nevoie?

  • Buna dispozitie
  • Multe cifre si litere


Cum se realizeaza?
1. Poti sa te afli oriunde cu copilul tau, intr-un moment de plictiseala sau asteptare: in trafic, la o coada unde esti nevoit sa-ti astepti randul, in drumul spre casa de la scoala etc.

2. Inventeaza rapid o poveste in care sa folosesti cifre si sa-i ceri copilului sa tina minte adunarile si scaderile pe care le faci. Spre exemplu, cantecelul cu doi elefanti care se leganau, poate fi cantat pentru ca cel mic sa-si fixeze mai bine numerele si succesiunea lor.

3. O poveste pe care ai putea-o spune ar fi ceva de genu:
“A fost odata o vrajitoare care avea un cos cu mere. Doua erau rosii, trei verzi si 4 galbene. Cate sunt in total? Apoi ea s-a hotarat sa se razbune pe domnul vrajitor un om si mai rau decat ea care s-a gandit sa distruga lumea. Si atunci, vrajitoarea noastra a ales sa otraveasca trei mere. Cate ar ramane sanatoase? A otravit un mar rosu, doua verzi si unul galben. Cate mere rosii, verzi si galbene au ramas sanatoase? “Si povestea poate continua.

4. Cere-i sa adune numerele de la masinile pe care le poate vedea in fata voastra atunci cand sunteti in trafic.

5. Numarati impreuna descrescator la semafor in functie de cate secunde sunt afisate pana la culoarea rosie pentru masini.

6. Daca va aflati in fata unui bloc, numarati etajele ori si mai greu, ferestrele, balcoanele.

7. La cumparaturi este ocazia potrivita pentru a-i exersa memoria. Poti realiza de acasa, impreuna cu el lista de cumparaturi, sa o luati la voi insa incercati sa nu aruncati nicio privire asupra ei. Mergeti la piata si amintiti-va impreuna ce scria pe lista, precum si locurile in care preturile sunt cele mai mici, iar marfa arata bine. Aceasta este intr-adevar o buna ocazie pentru a-l implica si responsabiliza pe cel mic atingand mai multe paliere de dezvoltare deodata.

8. Si pentru ca jucariile sunt inca preferatele copiilor poti sa aliniezi toti ursuletii pe care ii are sau animalutele din plus pe o canapea sau pe o masuta. Botezati fiecare jucarie in parte. Ganditi-va impreuna la un nume. Tu poti sa le scrii pe o foaie de hartie ca sa-ti aduci aminte de ele. Apoi cere-i copilului sa faca prezenta spunand numele fiecarei jucarii in parte pornind cu sarcina de la stanga la dreapta apoi invers. De asemenea, cand te-ai asigurat ca el nu se mai incurca, poti amesteca jucariile. Oare acum se va mai descurca la fel de bine in a face prezenta?

Recomandarile tale
Tu ce alte modalitati potrivite pentru a dezvolta memoria copilului ai sugera parintilor?
 

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    Anghelache Florina    15.03.2012 - 13:52
    1.jucam FAZAN, "tari si orase", "nume de baieti si fete" care incep cu litera ...
    2.ii cantam "elefantelul" cam pe la 2-3 ani. A prins !
    3.incepand din clasa I: jocuri cu ocazia sarbatorilor (de Pasti, cate oua am facut rosii, galbene, etc, cate am primit, cate am daruit iar de Craciun: cate cadouri trebuie sa cumparam etc ...)
    4.inca de la gradinita (3-4 ani):recunoasterea cifrelor si literelor : din nou ... A mers !
    5.tot la gradi ...
    6.problema aplicabila pt toate obiectele fixe
    7.de obicei copii pluseaza la cumparaturi, si nu prea riscam ...
    8.nume pt papusi, ursuleti am avut de la 3-4 ani. Mai mult, am "plusat si cu tara e provenienta. La ora actuala, putem juca "tari si capitalele lor"
    Cu respect
    Mamica unui copil de clasa I.