Invata-l despre iertare!
Iertarea este o valoare pe care copiii o invata cel mai usor din comportamentele pe care le implica. Iti propunem cateva activitati pentru fiecare nivel de varsta, astfel incat tu sa o poti alege pe cea mai potrivita pentru copilul tau.
Prescolar: “Personaje de poveste care iarta”
Cauta o poveste pentru copii pe care sa i-o citesti celui mic. Ea trebuie sa contina cel putin doua personaje cu portrete morale opuse: unul care face fapte bune si celalalt care greseste de cele mai multe ori. Alege din poveste momentele cele mai importante, fara a-i citi si finalul. Opreste-te la punctul culminant si initiaza o discutie cu copilul tau.Iata un exemplu: Povestea “Fata mosului si fata babei”. Realizeaza o lectura dupa imagini impreuna cu cel mic pana in momentul in care fata babei (personajul rau) ajunge sa isi ceara iertare fata de sora cea vitrega (fata mosului, cea buna). Opreste-te aici si adreseaza-i cateva intrebari copilului. De exemplu:
- Ce ai face tu daca ai fi in locul fetei mosului? Ai ierta-o pe sora vitrega in ciuda lucrurilor rele pe care ti le-a facut?
- Ce cuvinte ar folosi fata babei pentru a-si cere iertare?
- Ce fel de relatie crezi ca vor avea cele doua fete daca se iarta reciproc? Dar daca fata mosului refuza sa o ierte?
- Cum crezi ca s-ar simti fata babei daca ar fi iertata?
Astfel, vei reusi sa discuti putin despre comportamentele care presupun iertare si despre emotiile pe care le trezeste.
Primar: “De ce se comporta asa?”
Cere-i copilului tau sa scrie pe o foaie de hartie, timp de o saptamana, toate situatiile in care cineva a gresit fata de el. Ii poti da cateva exemple:- colegul de clasa i-a vorbit intr-un fel care l-a deranjat
- vecinul de varsta similara l-a mintit
- prietenul cel mai bun nu s-a tinut de cuvant atunci cand i-a promis ceva
- vanzatoarea de la magazin i-a vorbit urat
La final de saptamana, luati fiecare situatie expusa de copil si incercati sa va imaginati ca persoanele care i-au gresit cu ceva si-ar cere iertare. Raspundeti la intrebarile:
1. Ce scuza ar putea avea pentru comportamentul pe care l-a avut fata de mine?
2. Ce ar putea sa-mi spuna astfel incat sa-mi dau seama ca intr-adevar regreta?
3. Cat de mult m-a deranjat cele intamplate de la 1 la 10, unde 1 inseamna “deloc” si 10,” foarte mult”?
4. Daca l-as ierta, oare cum ar fi relatia dintre noi?
Gimnazial: “Invat sa-mi cer scuze”
Alege o situatie in care copilul tau a gresit cu ceva fata de o alta persoana. De exemplu, faptul ca a agatat bluza fratelui sau in gardul de la scoala, bluza pe care a purtat-o desi nu a cerut voie fratelui sau. Fratele a aflat si s-a enervat foarte tare. E momentul ideal pentru a-si cere iertare. Invata-ti copilul cum anume sa formuleze un mesaj prin care isi cere scuze. Cum suna un astfel de mesaj?1. Este important sa inceapa cu formula “imi pare rau”, “imi cer scuze”, “regret”, care sa exprime parerea de rau a copilului care a gresit.
2. Comportamentul pentru care isi cere scuze: “Imi pare rau fiindca ti-am luat bluza fara sa iti cer voie”.
3. Emotia pe care o resimte copilul: “Ma simt trist si vinovat”.
4. Faptul ca intelege emotia pe care celalalt o traieste: “Stiu ca te simti frustrat si enervat”.
5. O promisiune finala realista: “Promit ca data viitoare sa iti cer voie”, “Te asigur ca de acum incolo voi incerca sa nu mai repet acest comportament” etc.
Adauga tu primul comentariu: