characters characters

Scriere creativa: Cum se creeaza o poveste animata

Propus de: Raluca Lungu   |   23 ianuarie 2012    |   6632 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani.

Scriere creativa- cum se creeaza o poveste animataDoamna Raluca Lungu, profesoara coordonatoare a cursului de scriere creativa din cadrul Palatului Copiiilor din Timisoara, iti propune inca o activitate care va stimula creativitatea copilului tau, realizand impreuna un alt fel de „desene animate”.

Oricarui copil i-ar placea sa lucreze la studiourile Walt Disney, sa creeze personaje de desen animat si sa le dea viata intr-un filmulet care sa faca inconjurul lumii!
Il poti ajuta pe copil sa isi creeze un studio de desene animate acasa sau, daca esti cadru didactic, in clasa. La finalul unei activitati placute, in care veti desena si veti scrie, cu ajutorul unui program destul de usor de folosit, puteti crea impreuna mini-filmulete (aproape) animate.

Copiii de la Cercul de Creatie literara de la Palatul Copiilor din Timisoara au facut-o, iar rezultatele ne-au multumit nespus:




De ce ai nevoie?

  • creioane colorate
  • coli de desen
  • aparat foto
  • computer
  • conexiune la internet

Cum se procedeaza?


1. Primul pas este sa va imaginati o poveste scurta, cu doua, trei personaje si cu o actiune simpla. Iata cateva exemple de structura a povestii:
- cineva pleaca undeva, iar pe drum se intalneste cu altcineva care ii da/ ii spune ceva si pana la urma ajung in alt loc.
- cineva isi doreste ceva foarte tare, dar pentru a-si indeplini visul, trebuie sa se duca undeva si sa realizeze o anumita actiune.

2. Scrieti povestea impreuna, folosind naratiunea, dar si dialogul, insa nu foarte dezvoltat. Sunt de preferat propozitiile dezvoltate, sau frazele din doua, trei propozitii.  

3. Pasul urmator ar fi ilustrarea povestii in trei sau patru desene. Ele trebuie sa corespunda secventelor povestii si sa ofere detalii vizuale pe care textul nu le contine, pentru ca povestea finala va fi „spusa” si prin cuvinte, si prin imagine. Ce nu s-a spus in cuvinte, va fi spus prin forma si culoare.

4. Dupa ce ati realizat desenele prin care veti ilustra povestea, fotografiaza-le si salveaza fotografiile in computer.

5. Descarca gratuit de pe internet Photo Story 3, un program Microsoft (http://microsoft-photo-story.en.softonic.com/) ce permite asocierea de imagine, text si sunet intocmai ca in filmuletul de mai sus. Dupa inserarea imaginilor, stabilirea timpului de expunere si a efectelor vizuale, se introduce textul, iar la final, din colectia de muzica a programului sau din colectia personala, se alege fondul sonor.

Inspiratie la scrierea povestilor si la ilustrarea lor, dar si curaj in explorarea programului Photostory!

Prof. Raluca Lungu
Coordonez cercul de scriere creativa de la Palatul Copiilor din Timisora de 12 ani, unde lucrez cu copii de la clasa I pana la liceu.  Nu fac altceva decat sa provoc copiii la joaca, sa le dau curaj sa se exprime si ii las sa spuna ce simt. Iar rezultatele sunt mai intotdeauna minunate.

Comentează:
5 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • COTIRLAN LUMINITA
    COTIRLAN LUMINITA    27.06.2012 - 13:18
    Foarte frumoasa povestea BUBURUZEI! O idee minunata de ai invata pe copii ce pot face ...”doua maini dibace”! De acest program,Photo Story3, nu am auzit pana acum! Multumim pentru idei!
  • Utilizator Anonim
    Raluca Lungu    02.02.2012 - 15:25
    Jannice, fetita care a scris si ilustrat povestea, este tot in clasa a doua. Orice copil poate sa scrie o mica poveste pe care sa o ilustreze!

    Si da, programul Photostory e usor de folosit! E mai dinamic decat un Pawer Point, are si fond sonor, iar prezentarile sunt mai dinamice. Copiilor le place.

    Spor la treaba!
  • Utilizator Anonim
    Tatiana    01.02.2012 - 16:04
    Este o idee extraordinară şi cred că o vom realiza, împreună cu fiica, chiar şi pentru anumite proiecte pe care trebuie să le pregătească la şcoală (este clasa a II-a).
  • Utilizator Anonim
    Luminita Bostan    01.02.2012 - 07:21
    O idee excelenta pentru stimularea creativitatii copiilor si participarea parintilor in efortul creativ al copiilor!Bravo!
  • Utilizator Anonim
    leonard    27.01.2012 - 10:41
    eu am spusca bubuerua nu a vrut sa fim prieteni